Wiele mówi się dziś o zdrowej żywności oraz o ogromnej ilości chemii, jaką dodaje się do produktów spożywczych. Największą uwagę przykuwa się do licznych „E”, których w składzie produktu często jest więcej niż substancji naturalnych.
Okazuje się jednak, że nie wszystkie „E” to substancje negatywnie wpływające na zdrowie. Wiele z nich to po prostu skrótowe oznaczenia np. witaminy C. Warto więc wiedzieć, które oznaczenia wskazują na substancje szkodliwe. Wiele dziwnie wyglądających oznaczeń to w rzeczywistości naturalne barwniki, np. kurkuma, lub konserwanty, np. witamina C, czy cukier.
Lista szkodliwych „E”
Poniższe oznaczenia numeryczne wskazują na substancje, które w dużych ilościach mogą szkodzić zdrowiu człowieka. Wiele z nich znajdziemy w produktach, które jemy na co dzień. Nie ma jednak obawy o to, że po zjedzeniu gumy do żucia, która zawiera E310, coś złego nam się stanie. Jeśli jednak nasza dieta będzie opierać się głowie na przetworzonej, ulepszanej żywność, nasze zdrowie z pewnością podupadnie.
Barwniki
E102 – tartrazyna: może powodować problemy z zaśnięciem i koncentracją
E104 – żółcień chinolinowa: reakcje alergiczne skóry.
E110 – żółcień pomarańczowa: problemy z układem oddechowym, wysypki.
E122 – azorubina: obrzęki.
E124 – czerwień koszalinowa: nadpobudliwość u dzieci.
E127 – erytrozyna: dekoncetracja.
E129 – czerwień allura: pogorszenie astmy.
E131 – błękit patentowy: pogorszenie alergii.
E132 – indygotyn: podejrzany o działanie rakotwórcze.
E151 – czerwień brylantowa: niebezpieczna dla osób nadwrażliwych na salicylany.
E173 – aluminium: choroby płuc, nerek, choroba Alzheimera.
Konserwanty
E210, E211, E212, E213 – kwas benzoesowy i benzoesany: podrażnienie żołądka, niebezpieczny dla osób uczulonych na aspirynę.
E214 - ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego: skurcze mięśni.
220 - dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228): ból głowy, utrata witaminy B12.
E230 bifenyl, E231 ortofenylofenol, E232 ortofenylofenolan sodu: reakcje alergiczne.
Przeciwutleniacze
E310 galusan propyl, E311 galusan oktylu, E312 galusan dodecylu: reakcje alergiczne.
E320 BHA, E321 BH: podnoszą poziom cholesterolu we krwi
E335 winiany sodu, E336 winiany potasu: biegunka.
Wzmacniacze smaku
E621 - glutaminian sodu MSG: nudności, osłabienie, bezsenność, bóle głowy, spadek koncentracji, otyłość.
E622 - glutaminian potasu: glutaminian potasu: otyłość, bóle głowy, bezsenność, nudności.
E631 - inozydian sodu: niebezpieczny dla osób z kamicą nerkową.
Emulgatory
E400 - kwas alginowy: niebezpieczny dla kobiet w ciąży.
E407 – karagen: mniejsze wchłanianie składników odżywczych, wrzody.
E450 – difosforany: zmniejszona przyswajalność żelaza, magnezu, wapnia, wolniejszy metabolizm.
E461 – metyloceluloza: problemy jelitowe.