Dieta i żywienie

Które przeterminowane produkty można jeść? Lista jest długa

W większości przypadków bezwzględnie powinniśmy przestrzegać terminu ważności umieszczonego na produkcie. Informuje nas on o dacie, po której produkt zaczyna się psuć i być dla nas szkodliwy. Data ważności musi być umieszczona na każdym produkcie, nawet na takim, który wcale jej nie posiada. Poznaj listę takich produktów.

 

#Mąka, kasza, ryż

Jeśli odpowiednio przechowujesz suche produkty, takie jak ryż, mąka, czy kasza, istnieje małe prawdopodobieństwo, że się zepsują. Przechowuj te produkty z daleka od wilgoci, a będziesz mogła je zjeść jeszcze długo po upływie terminu ważności.

 

 

#Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe są bardzo trwałe, jeśli odpowiednio je przechowujemy. Beż problemu możesz je spożyć po upływie daty ważności.

 

#Sucha kiełbasa

 Sucha kiełbasa, jeśli jest odpowiednio przechowywana może być spożywana nawet kilka/kilkanaście tygodniu po upływie daty ważności. Zanim jednak ją zjesz, przyjrzyj się kiełbasie i upewnij się, że nie jest śliska i nie pachnie brzydko.

 

 

#Cukier i sól

Również na opakowaniu soli i cukru znajdziemy datę ważności, której zazwyczaj nie trzeba przestrzegać. Jeśli dobrze przechowujesz te produkty, w szczelnych pudełeczkach lub opakowaniach, nic złego się z nimi nie stanie.

 

#Miód

Miód jest niezwykle zdrowy i nigdy się nie psuje. Jeśli przechowujesz go w ciemnym, suchym miejscu, możesz jeść do nawet po upływie daty ważności.

 

#Kawa, herbata i kakao

Oba produkty raczej się nie zepsują, jednak warto przechowywać je szczelnie zamknięte, aby nie straciły aromatu i swoich właściwości.

Popularne artykuły

Jak szybko wyczyścić grilla?

Lew: W pracy otrzymasz ryzykowną propozycję! Horoskop dzienny na 28 grudnia!

Obgryzanie paznokci – naukowcy wiążą to z pewną cechą osobowości