Balsam kapucyński – czym jest i kiedy go stosować?
Balsam kapucyński jest ziołową nalewką o szerokim wachlarzu zastosowań zdrowotnych i urodowych. Opiera się on na tradycyjnej recepturze stworzonej w klasztorze kapucynów. Do dziś członkowie zakonu wytwarzają i sprzedają balsam kapucyński.
#Z czego składa się balsam kapucyński?
--Alona
Alona to sproszkowany, skoncentrowany wyciąg z aloesu. Ma działanie grzybobójcze, bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Doskonale wspomaga również trawienie.
---Kłącze rzewienia (rabarbaru)
Działa lekko przczyszczająco, wzmacnia ukrwienie jelit i oczyszcza organizm z toksyn.
--Ekstrakt z kory kruszyny
Ekstrakt działa oczyszczająco na jelita i cały organizm.
--Propolis
Leczy zapalenia dróg oddechowych, wzmacnia odporność poprzez działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwwirusowe.
--Miód
Wzmacnia odporność i uzupełnia witaminy i minerały.
--Korzeń arcydzięgla
Usuwa pasożyty, relaksuje i łagodzi wzdęcia.
--Dodatkowo: żywice balsamiczne, woda, spirytus rektyfikowany.
#Kiedy warto sięgnąć po balsam kapucyński i co leczy?
-Próchnica i stany zapalne jamy ustnej
-Infekcje górnych dróg oddechowych
-Choroby wątroby
-Problemy trawienne
-Brak apetytu
-Pasożyty
-Zmiany skórne, takie jak brodawki, liszaje, wysypki i wypryski
-Podnoszenie odporności
#Dawkowanie
Balsam kapucyński należy przyjmować na czczo, po 40-50 kropli. Nie należy mieszać go z innymi płynami, ewentualnie jedynie z cukrem. Ze względu na dużą zawartość alkoholu nie należy podawać go dzieciom.