Zobacz które OWOCE i WARZYWA mają NAJMNIEJ KALORII
Jeżeli się odchudzasz i nie jesteś pewna jakie warzywa i owoce możesz jeść bez limitu to dzisiaj pomożemy odpowiedzieć na to pytanie.
Poniższe warzywa i owoce zawierają tak mało kalorii, że są doskonałymi produktami do spożywania podczas diety.
Więc jeżeli nie możesz wytrzymać do kolejnego posiłku lub nie najadałaś się przygotowanym posiłkiem to bez wyrzutów sumienia możesz sięgnąć po warzywa i owoce w poniższej listy.
OGÓREK
Ogórki zawierają 16 kcal w 100 g.
W większości składają się z wody.
Są bogate w minerały i witaminy.
Idealnie uzupełniają elektrolity.
Możesz je jeść w dowolnej ilości.
POMIDOR
Pomidory zawierają tylko 19 kcal w 100 g.
Zawierają sporo potasu i witaminy C.
Dodatkowo są bardzo smaczne.
Pomidory warto poddać obróbce termicznej.
Dzięki temu mają więcej właściwości zdrowotnych.
KALAFIOR
Kalafior ma tylko 25 kcal w 100 g.
To świetny dodatek do obiadu i nie tylko.
Zawiera dużo białka, minerałów i witamin.
CUKINIA
Cukinia ma tylko 18 kcal w 100 g.
Zawiera bardzo dużo błonnika i innych wartości odżywczych.
MARCHEW
MARCHEW ma 41 kcal w 100 g.
To nie tylko świetny dodatek do różnych potraw.
To także pyszna przekąska.
Zawiera witaminy A,C i K, a także potas i mangan.
BROKUŁY
Brokuły zawierają 34 kcal w 100 g.
To pyszny dodatek do obiadu.
Dostarczają bardzo wiele cennych minerałów i witamin.
JABŁKA
Jabłka zawierają ok 50 kcal w 100 g.
To naprawdę bardzo zdrowe owoce.
Zawierają wiele przeciwutleniaczy i minerałów.
Dodatkowo zawierają błonnik i wiele witamin.
Wspomagają odchudzanie i są uważane za jedne z najzdrowszych owoców na świecie.
ARBUZ
Arbuz zawiera tylko 30 kcal w 100 g.
W większości składa się z wody więc zapełnia żołądek i zaspokaja pragnienie.
Możesz go jeść w każdej ilości.
ZOBACZ TAKŻE
JAK WYBRAĆ DOJRZAŁEGO I SŁODKIEGO ARBUZA?
Arbuz jest najlepszym owocem na upalne dni. Składa się w większości z wody. Jest więc orzeźwiający i doskonale nawadnia. Ma również niepowtarzalny smak. Jednak tylko dojrzałe i soczyste owoce maja te cechy. Dlatego poznaj metody na rozpoznanie w sklepie dojrzałego arbuza.
SPRAWDŹ SPÓD ARBUZA
Kiedy odwrócisz arbuza i spojrzysz na jego spód, zauważysz, że jest tak kremowy obszar. Im ciemniejszy ma kolor i im większy jest, tym dojrzalszy jest owoc.
KOLOR
Dojrzały arbuz ma ciemny zielony kolor i jasne paski. Im jaśniejsza jest zieleń arbuza, tym mniej dojrzały jest owoc.
SPRAWDŹ CIĘŻKOŚĆ
Arbuz składa się w większości z wody. Jeśli owoc jest dość lekki, pomimo swoich dużych rozmiarów, prawdopodobnie jest suchy i niedojrzały w środku. Dojrzały arbuz powinien być ciężki.
KSZTAŁT I POŁYSK
Dojrzały owoc ma owalny i równomierny kształt i kolor. Jeśli zauważysz na arbuzie jakieś uwypuklenia, czy guzki – lepiej wybierz inną sztukę. Dojrzały arbuz nie powinien się również błyszczeć.
ZAPUKAJ
Jeśli arbuz jest dojrzały, po zapukaniu w niego powinnaś usłyszeć głuchy wydźwięk. Lepiej jednak sprawdzić wszystkie powyższe cechy i na ich podstawie określić dojrzałość owocu.
TO WARTO WIEDZIEĆ
Większość z nas przygotowując arbuza do zjedzenia pozbywa się zielonej łupiny zostawiając tylko czerwony miąższ.
Warto jednak pozostawić białą część która znajduje się pomiędzy miąższem, a zieloną łupiną.
Ta biała część arbuza zawiera dużą dawkę cytruliny.
Jest to naprawdę bardzo wartościowy aminokwas, który:
- poprawia wytrzymałość,
- usprawnia krążenie,
- wzmacnia naszą odporność,
- chroni nas przed chorobami,
- cytrulina obniża również ciśnienie krwi.