Zdrowie

Te pozornie zdrowe produkty zawierają najwięcej toksyn!

Każdego dnia nasz organizm atakowany jest przez wszechobecne toksyny. Nie warto więc dostarczać jeszcze większej ich ilości w postaci pożywienia. Poniższe produkty uchodzą za zdrowe, jednak należą do grupy najbardziej zanieczyszczonych toksynami. Nie trzeba rezygnować z nich całkowicie, ale warto ograniczyć ich spożycie.

 

#Mięso

 

Pomimo tego, że mięso jest dobrym źródłem białka i witamin, jest również napakowane hormonami. Warto więc zmniejszyć jego ilość w diecie lub kupować mięso tylko z naturalnych, biohodowli.

 

#Mleko

Mleko w procesie pasteryzacji wydziela wiele toksyn. Krowie mleko zawiera antybiotyki, ok. 60 różnych hormonów oraz diotoksyny.

 

#Mięso tuńczyka

 

Tuńczyk ma dużą tendencję do gromadzenia rtęci w mięsie. Warto więc ograniczyć jego spożycie i jeść go nie częściej niż raz w tygodniu.

 

#Kukurydza

Kukurydza jest drugim po owocach morza produktem z największą zawartością rtęci. Zanieczyszczenie toksynami wzrasta jeszcze bardziej, kiedy kukurydza jest nieprawidłowo suszona.

 

#Jedzenie z puszki

 

Jedzenie z puszki zawsze podejrzewane było o zawartość dużej ilości toksyn. Jednak to nie w jedzeniu, a na puszcze jest ich najwięcej. Raz otwarta puszka powinna być wyrzucona, a jej zawartość przełożona do miski lub na talerzyk.

 

Jak toksyny zawarte w tych produktach wpływają na organizm?

Zanieczyszczone produkty mogą powodować:

--Zmiany we florze bakteryjnej jelit

--Obniżenie odporności

--Zatrzymywanie wody w organizmie

--Problemy ze snem

--Zmiany hormonalne

--Zmniejszoną przyswajalność substancji odżywczych

Popularne artykuły

Dzień Gumy do Żucia: Fascynująca Historia i Znaczenie

Koronawirus: Lwy przejęły drogi w RPA

Napady głodu: Jak efektywnie zapobiegać i kontrolować apetyt?