Poznaj niezwykłą moc PESTEK JABŁEK!
Większość z nas zjadając jabłko wyrzuca ogryzek.
Jednak nie warto tego robić ze względu na pestki – nasiona jabłek które znajdują się w ogryzku.
Nasiona jabłek zawierają bardzo dużo jodu i amigdaliny czyli witaminy B17.
Amigdalina – to ona właśnie zawiera cyjanek i odpowiada za gorzki smak pestek.
Większość z Was słyszała pewnie o tym, że pestki jabłek są trujące.
Jednak stężenie cyjanku jest tak małe, że bardzo łatwo jest on neutralizowany.
Amigdalina ma jednak bardzo cenną właściwość.
Gdy komórki w naszym ciele są zdrowe to zawierają w sobie enzym – rodanaza.
Komórki rakowe zawierają beta-glukozydazę, a pod jej wpływem cyjanowodór i aldehyd benzoesowy są uwalniane do środka komórek nowotworowych i powoli zaczynają je zabijać.
Dzięki temu istnieje możliwość zmniejszenia się wielkości guza, a także zmniejszenie ryzyka przerzutów.
Aldehyd benzoesowy po opuszczeniu komórki rakowej przechodzi do komórki zdrowej.
Tam jest utleniony do kwasu benzoesowego, a ten ma z kolei działanie przeciwbólowe.
Dzięki temu poprawia się jakość życia podczas choroby.
Nikt niestety nie potwierdzi 100% skuteczności działania pestek jabłek na nowotwory.
Temat do dzisiaj jest nieco kontrowersyjny.
Jednak istnieją inne ciekawe właściwości zdrowotne pestek jabłek o których także warto napisać.
Już kilka pestek dziennie potrafi zaspokoić dzienne zapotrzebowanie jodu.
Niedobór jodu może powodować wiele problemów ze zdrowiem:
- omdlenia,
- niedoczynność tarczycy,
- powiększanie się tarczycy,
- problemy z pamięcią,
- osłabienie.
Pestki jabłek także potrafią kontrolować poziom cholesterolu.
Oprócz innych produktów które obniżają cholesterol, warto także sięgnąć po pestki jabłek.
Jak dobrze pamiętamy cholesterol może odpowiadać za wiele problemów z układem krążenia czy z sercem.
TO WARTO WIEDZIEĆ
Jak prawidłowo przechowywać jabłka?
Dojrzałe jabłka po zerwaniu z drzewa należy przechowywać w wentylowanym i chłodnym miejscu – najlepiej ogonkami do dołu. Dzięki temu będą dobre nawet przez kilka miesięcy.
Pamiętaj! Jabłka trzymane w lodówce po ok 10 dniach stracą swoją kruchość!