Ta z pozoru zwykła przyprawa ma wielką moc. Sprawdź, jak CZARNY PIEPRZ wpływa na zdrowie!
Czarny pieprz znajduje się w kuchni każdego z nas. Jego powszechność jednak sprawia, że nie przykuwamy uwagi do jego wyjątkowych właściwości. Czarny pieprz zawiera piperynę – substancję, która ma korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Jakie korzyści płyną ze spożywania czarnego pieprzu?
#Szybsze spalanie tkanki tłuszczowej
Czarny pieprz w dużym stopniu zwiększa pracę metabolizmu. Przyczynia się to do szybszej utraty tkanki tłuszczowej oraz skuteczniejszego wydalania toksyn. Dodatkowo, składniki zawarte w czarnym pieprzu hamują wzrost komórek tłuszczowych, dzięki czemu wolniej przybieramy na wadze.
#Lepsze trawienie
Piperyna zawarta w pieprzu dobrze wpływa również na układ trawienny. Dzieje się tak dlatego, że poprawia ona skład soków żołądkowych, które zaczynają trawić szybciej i skuteczniej.
#Eliminuje wzdęcia
Czarny pieprz zaleca się również osobom, które cierpią na częste wzdęcia i gazy. Składniki pieprzu sprawiają, że jelita tworzą mniej gazów i szybciej je wchłaniają. Codzienne spożywanie czarnego pieprzu zmniejsza częstotliwość i nasilenie wzdęć.
#Zwiększa wchłanianie substancji odżywczych
Czarny pierz spożywany z innymi produktami sprawia, że substancje odżywcze z pokarmu są lepiej wchłaniane przez organizm. Doskonałym przykładem jest kurkuma – spożywanie kurkumy wraz z pieprzem zwiększa przyswajalność kurkuminy o 2000%.
#Doskonale wpływa na nastrój
Czarny pieprz jest naturalnym antydepresantem. Piperyna stymuluje układ nerwowy i przyczynia się do wyeliminowania złego nastroju.
#Jest źródłem przeciwutleniaczy
Czarny pieprz jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników.
Czarny pieprz okazuje się naszym najlepszym przyjacielem. Warto więc nie żałować pieprzu podczas gotowania. Jeśli chcesz spożywać dodatkową ilość pieprzu, możesz śmiało dodawać go do herbaty, koktajli, lub innych napojów.