Sprawdź dlaczego każdego dnia powinnaś jeść KISZONE OGÓRKI!
Regularne spożywanie kiszonych ogórków może przynieść wiele dobrego naszemu organizmowi.
Dlatego warto wprowadzić je na stałe do swojego codziennego menu.
To naprawdę świetny dodatek do obiadów, na kanapki czy do sałatek.
Smakują rewelacyjnie także jedzone w formie przekąski.
Spożywanie ogórków kiszonych może uchronić nas przed wieloma negatywnymi czynnikami takimi jak stres czy nerwica.
Pamiętaj, że ogórki kiszone i ogólnie żywność fermentowana zawiera probiotyki które sprzyjają odpowiedniej florze bakteryjnej w naszych jelitach.
Dodatkowo należy zaznaczyć, że ogórki kiszone zawierają substancję która stymuluje wydzielanie hormonu szczęścia.
Ogórki kiszone są lekko strawne, a także wspomagają odchudzanie więc jeżeli jesteś na diecie to powinnaś po nie często sięgać.
Kiszone ogórki mają właściwości które usuwają z organizmu nagromadzoną wodę co również sprzyja odchudzaniu i nie tylko.
Regularne spożywanie ogórków kiszonych może zmniejszyć objawy wielu chorób np.:
- zapalenia stawów,
- padaczki,
- celiakii,
- autyzmu.
Ogórki kiszone zawierają sporo witamin z grypy B – B2, B3, B6 i B12, a także witaminę C, E i K.
To także świetne źródło błonnika.
TO WARTO WIEDZIEĆ
Jeżeli lubisz kiszonki to warto regularnie pić sok z kiszonych buraków.
Ma naprawdę niezwykłe właściwości:
- wzmacnia odporność organizmu,
- dba o prawidłową florę jelit,
- działa antybakteryjnie,
- zwalcza wirusy,
- reguluje przemianę materii,
- zawiera dużo błonnika,
- przeciwdziała anemii,
- chroni przed działaniem wolnych rodników,
- odkwasza organizm,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- reguluje ciśnienie krwi,
- wspiera wątrobę,
- wspiera nerki,
- działa odmładzająco,
- poprawia libido.
Niestety ten sok nie nadaje się dla osób chorych na cukrzycę – burak ma wysoki indeks glikemiczny.
JAK PRZYGOTOWAĆ SOK Z KISZONYCH BURAKÓW?
Wszystko czego potrzebujesz to:
- burak – 2 sztuki,
- czosnek – 2 ząbki,
- sok z kiszonych ogórków – 1 łyżeczka,
- liść laurowy,
- ziele angielskie – 2 ziarna,
- przegotowana letnia woda – pół litra,
- sól himalajska – pół łyżeczki.
Oprócz tego potrzebujesz jeszcze litrowy słoik, gazę i gumkę recepturkę.
Na początku dokładnie umyj buraki i wyczyść przy pomocy szczotki.
Następnie kroimy buraki w plasterki i wrzucamy do wyparzonego wrzątkiem słoika.
Dodajemy czosnek, liść laurowy i ziele angielskie.
Sól himalajską rozpuszczamy w przegotowanej letniej wodzie i wlewamy wszystko do słoika z buraczkami.
Upewnij się, że nic nie pływa na powierzchni – wszystkie przyprawy i buraczki muszą być pod wodą.
Na koniec przykrywamy słoik gazą i zabezpieczamy gumką recepturką.
Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni.
Gdy sok zacznie mieć intensywny kwaśny zapach to znak, że jest już gotowy.
Odcedzamy zawartość słoika i przelewamy do szklanej butelki lub do drugiego czystego słoika.
Przechowujemy w lodówce szczelnie zamknięte.
Pij codziennie jedną łyżkę soku, a uzyskasz najlepsze efekty!