Czerwone banany- dlaczego musisz je spróbować?
Większość z nas nie kupuje czerwonych bananów, bo nie wie jak smakują i w jaki sposób można je wykorzystać.
Okazuje się, że te małe grube owocki posiadają szereg zastosowań. Można je jeść na surowo, smażyć zapiekać czy blendować. Stanowią bardzo dobry dodatek do ciast i deserów. Ich smak nieco różni się od znanych nam żółtych bananów- są delikatniejsze, a miąższ przypomina mus owocowy.
Dodatkowo zawierają więcej wapnia, magnezu, potasu, witaminy C, błonnika i białka, a przede wszyskim alfa- karoteny. Są też naturalnym sposobem na walkę z biegunką.
Jak rozpoznać, które czerwone banany są dojrzałe?. O ile jesteśmy w stanie określić zmianę barwy skórki zwykłego banana, w przypadku czerwonych kolor nie ulega zbytnio zmianie, dlatego najlepiej kierować się ilością ciemnych “siniaków” na skórce.
Jeśli lubisz domowe, zdrowe słodycze, bez obaw możesz przygotowywać wszelkiego typu koktajle, sorbety, musy, a nawet budyń. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, naleśników i słodkich bułeczek. Niebanalną alternatywą jest też czerwony banan smażony w miodzie lub smażony w cieście naleśnikowym.