Kulinaria

Czerwone banany- dlaczego musisz je spróbować?

Większość z nas nie kupuje czerwonych bananów, bo nie wie jak smakują i w jaki sposób można je wykorzystać.

Okazuje się, że te małe grube owocki posiadają szereg zastosowań. Można je jeść na surowo, smażyć zapiekać czy blendować. Stanowią bardzo dobry dodatek do ciast i deserów. Ich smak nieco różni się od znanych nam żółtych bananów- są delikatniejsze, a miąższ przypomina mus owocowy.

źrodło: shutterstock

 

Dodatkowo zawierają więcej wapnia, magnezu, potasu, witaminy C, błonnika i białka, a przede wszyskim alfa- karoteny. Są też naturalnym sposobem na walkę z biegunką.

Jak rozpoznać, które czerwone banany są dojrzałe?. O ile jesteśmy w stanie określić zmianę barwy skórki zwykłego banana, w przypadku czerwonych kolor nie ulega zbytnio zmianie, dlatego najlepiej kierować się ilością ciemnych “siniaków” na skórce.

źródło: shutterstock

 

Jeśli lubisz domowe, zdrowe słodycze, bez obaw możesz przygotowywać wszelkiego typu koktajle, sorbety, musy, a nawet budyń. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, naleśników i słodkich bułeczek. Niebanalną alternatywą jest też czerwony banan smażony w miodzie lub smażony w cieście naleśnikowym.

Popularne artykuły

Ile kosztuje wizyta u świętego Mikołaja w Laponii? Trzymajcie się za portfele!

Dzień Języka Angielskiego – Globalne znaczenie i obchody

Kartka z kalendarza: 22 października - imieniny, gwiazdy, nietypowe święta! Odkryj sekrety tego dnia!