Kulinaria

99% ludzi popełnia ten sam błąd obierając POMARAŃCZE!

Większość z nas obierając pomarańcze dokładnie obiera je z tej białej skórki.

Albedo – bo tak się nazywa wewnętrzna biała część skórki zawiera bardzo dużo pektyn, które wiążą metale ciężkie podczas trawienia i regulują florę bakteryjną jelit.

fot. shutterstock

Oprócz tego zawiera witaminę P która jest potrzebna do prawidłowego przyswajania witaminy C. Biała skórka zawiera kilkakrotnie więcej błonnika pokarmowego niż miąższ.

Jedzenie pomarańczy z albedo obniża poziom złego cholesterolu.

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

Pomarańcze skutecznie wspomagają układ krążenia, a to za sprawą olejków eterycznych i terpenów które w sobie zawierają.

fot. shutterstock

Pozwalają na lepsze dotlenienie naszego mózgu i mają mnóstwo witamin z grupy B.

Są również bogate w potas i witaminę A.

Pomarańcze dobrze działają na nasz układ nerwowy

Jak w prosty sposób obierać pomarańcze?

https://www.youtube.com/watch?v=s0ZorQ6-q1g

Popularne artykuły

Wrzesień 2022: Nowe przepisy i obowiązki dla pieszych!

Kiedy iść z dzieckiem do lekarza?

Pozbądź się opuchniętych rąk i nóg