Dieta i żywienie

Produkty spożywcze, które wspomagają produkcję kolagenu. Czas włączyć je do diety

Kolagen jest niezwykle ważnym dla naszego zdrowia białkiem. Nadaje on elastyczność i jędrność naszej skórze. Zmarszczki i wiotkość skóry są rezultatem niewystarczającej ilości kolagenu w organizmie. Warto więc jak najwcześniej zwrócić uwagę na to, aby wspomagać jego produkcję za pomocą odpowiedniej diety.

 

Kolagen jednak nie odpowiada jedynie za nasz wygląd. Buduje on:

-Kości

-Mięśnie

-Skórę

-Ścięgna

-Naczynia krwionośne

-Zęby

-Ściany jelit

 

fot. shutterstock

 

Jakie produkty spożywcze sprzyjają zwiększonej produkcji kolagenu?

 

#Jagody

Jagody zawierają wiele fitoskładników, które wzmacniają włókna kolagenowe. Dzięki temu zapobiegają utracie kolagenu ze skóry, kości i innych części naszego organizmu.

 

#Zielone warzywa liściaste

Zielone warzywa liściaste zawierają sporą dawkę witaminy A i C. Oznacza to, że spożywając je stymulujemy nasz organizm do większej produkcji kolagenu.

 

fot. shutterstock

 

#Czosnek

Czosnek zawiera siarkę, która również stymuluje organizm do produkcji kolagenu. Dodatkowo, tauryna zawarta w czosnku wspomaga proces regeneracji włókien kolagenowych.

 

#Jajka

Jako, że jajka są źródłem protein i one powinny się znaleźć w kolagenowej diecie. Proteiny niezbędne są do produkcji włókien kolagenowych oraz do ich regeneracji.

 

#Witamina C

Doskonałym zapobieganiem utraty kolagenu jest również suplementacja witaminą C. W przypadku tej witaminy nie warto wierzyć we wskazaną dzienną dawkę do spożycia, jest ona zdecydowanie zaniżona. Witaminy C możemy spożywać dziennie nawet 1000 mg. Dostępne są takie dawki w aptekach i warto przez kilka miesięcy w roku właśnie takie dawki przyjmować.

Popularne artykuły

Ponad 6 tys. złotych dodatkowej pensji! Comiesięczne świadczenie tylko dla tej grupy osób

Czy wiesz, że... ?

7 sposób na loki bez użycia ciepła! [VIDEO]