Jak przygotować nalewkę czosnkową? Wzmacnia odporność i wspomaga odchudzanie
Czosnek jest jednym z najlepszych naturalnych antybiotyków. Doskonale walczy z bakteriami i wirusami poprzez wzmacnianie naszego układu odpornościowego. Jednak ma on wiele innych korzystnych dla zdrowia właściwości.
#Odpowiednio stosowany czosnek wzmacnia układ krążenia. Dzięki temu nasza skóra wygląda zdrowiej i młodziej. Narządy wewnętrzne i mięśnie stają się bardziej odżywione i dotlenione.
fot. shutterstock
#Dotlenione komórki organizmu są również powodem, dla którego mamy więcej energii i lepiej się wysypiamy. Wraca koncentracja i chęć do podejmowania nowych wyzwań. Obniża się również poziom stresu.
#Czosnek obniża również poziom cholesterolu i oczyszcza żyły i tętnice ze złogów tłuszczu. Zapobiega dzięki temu wielu poważnym chorobom układu sercowo-naczyniowego.
#Wzmacnia również odporność organizmu i wspomaga zwalczanie wolnych rodników. Dzięki temu dużo rzadziej chorujemy i lepiej radzimy sobie z wszelkimi infekcjami.
Doskonałym sposobem na suplementację czosnkiem jest przygotowanie nalewki czosnkowej. Potrzebujesz jedynie czosnku i wody. Nalewka ta jest prosta i niedroga w przygotowaniu.
#50 ząbków czosnku obierz i pokrój na połówki.
#Przełóż je do szklanego słoika i zalej wodą tak, aby lekko przykryła czosnek.
#Zamknij słoik i umieść go na 4 dni w ciemnym, suchym miejscu.
#Po tym czasie możesz zacząć kurację. 10-15 kropel płynu rozpuszczaj w łyżce wody. Nie stosuj kuracji dłużej niż 3 tygodnie.
#Po przerwanej kuracji odczekaj miesiąc i jeśli jest taka potrzeba powtórz suplementację.
Kto nie powinien stosować nalewki czosnkowej?
-Osoby z wrażliwym żołądkiem, wrzodami i innymi chorobami układu pokarmowego.
-Kobiety w ciąży powinny zapytać o zdanie swojego lekarza.
-Osoby z epilepsją również nie powinny stosować nalewki czosnkowej bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem.