Dom

Przygotuj sobie NATURALNY ODŚWIEŻACZ POWIETRZA

Dzisiaj zaprezentujemy prosty sposób na zrobienie domowego odświeżacza powietrza.

Wyjaśnimy także dlaczego nie warto używać sklepowych odświeżaczy.


Do przygotowania domowego odświeżacza powietrza potrzebujesz:

  • sodę oczyszczoną,
  • dowolny olejek zapachowy,
  • mały słoiczek z pokrywką.

Wypełnij słoik sodą do 1/3 jego wysokości.

Następnie dodaj 10 kropli ulubionego olejku eterycznego.

Na koniec zakręć słoiczek, a w pokrywce zrób kilka małych dziurek.

Taki domowy odświeżacz powietrza postaw gdzieś w łazience niedaleko muszli klozetowej.

Soda oczyszczona będzie na bieżąco pochłaniać brzydkie zapachy, a olejek eteryczny sprawi, że w powietrzu wyczuwalny będzie jego piękny zapach.

fot. shutterstock

 

SKLEPOWE ODŚWIEŻACZE POWIETRZA

Wszelkie sklepowe odświeżacze powietrza wydzielają formaldehyd w dużej ilości.

Trzeba zaznaczyć, że jest to trucizna, która może spowodować duże problemy ze zdrowiem:

  • zmiany hormonalne,
  • nowotwór nosa,
  • rakotwórcze mutacje DNA,
  • astma,
  • nowotwór gardła.

Oczywiście formaldehyd to nie jedyna substancja szkodliwa która znajduje się w odświeżaczach.

Oprócz tego możemy znaleźć także naftalen.

Tak samo niebezpieczne dla naszego zdrowia są świece zapachowe o których pisaliśmy już kiedyś.

Wydzielają one podczas spalania szkodliwy benzen.


ELEKTRYCZNE ODŚWIEŻACZE POWIETRZA

Dużo osób używa nowoczesnych odświeżaczy powietrza podłączanych do prądu.

Jednak trzeba mieć świadomość tego, że tego typu odświeżacze zawierają aldehyd mrówkowy, który nie tylko działa odkażająco, ale także może być dla nas trujący!

Długotrwałe stosowanie tego typu odświeżaczy może być przyczyną problemów z układem oddechowym, a nawet może przyczynić się do powstawania zmian nowotworowych.

Lepiej używać naturalnych domowych sposobów!

Popularne artykuły

Rossmann apeluje o zwrot tego produktu! Wykryto w nim niebezpieczną, rakotwórczą substancję!

Święto Wojsk Łączności i Informatyki: Jak Technologia Kształtuje Nowoczesne Siły Zbrojne

Jak uniknąć specyficznego ZAPACHU podczas gotowania kalafiora?