Kulinaria

Poznaj powody dla których warto jeść PORA!

Por to świetne dwukolorowe warzywo, które nie dość, że jest tanie to jest jeszcze zdrowe!

Fantastycznie sprawdza się do zup i surówek, a także świetnie nadaje się do dań z makaronem, zapiekanek itp.

Por ma dosyć mocny wyrazisty smak.

Ma też bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm.

fot.shutterstock

 


Por jest świetnym źródłem witamin i minerałów.

Zawiera witaminę A, B, C, a także krzem, siarkę, cynk, magnez i fosfor.

Doskonale wspiera układ odpornościowy, a także wykazuje działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

Por pomaga pokonać przeziębienie i kaszel.

Świetnie działa jeżeli ktoś ma problemy i infekcje układu moczowego.

Dodatkowo reguluje poziom cukru we krwi i obniża poziom złego cholesterolu.

Jeżeli się odchudzasz to mamy dla Ciebie dobrą informację.

Por zawiera jedynie 24 kcal w 100 g.

Pamiętaj jednak, że surowy por może być ciężkostrawny.

Por jest także uważany za afrodyzjak, a to wszystko dzięki zawartości witamin które mają działanie pobudzające.

Dodatkowo ma wpływ na płodność mężczyzn.

Jeżeli myślisz o usunięciu toksyn ze swojego organizmu to por jest tutaj idealnym warzywem.

Wykazuje silne działanie odtruwające, dlatego też jest polecany osobom które mieszkają w dużych zanieczyszczonych miastach.

fot.shutterstock

 


BIAŁA CZY ZIELONA

Zielona część pora ma silny aromat i bardzo mocny smak, a z kolei biała część tego warzywa jest o wiele bardziej delikatna.

Możesz także po oczyszczeniu i pokrojeniu zamrozić pora, a także jego liście – najczęściej wykorzystywane do zup.

Jeżeli przesadzisz na imprezie z alkoholem to bulion z pora będzie świetnym lekarstwem.

Popularne artykuły

Nie potrafisz gotować? Dowiedz się, co to mówi o Twojej osobowości!

Odkryj niezwykłe, prozdrowotne właściwości ziół prowansalskich!

Jesteś w ciąży i widzisz tylko ciężarne kobiety. Myślisz, że zwariowałaś? Mamy na to wytłumaczenie!