Kulinaria

Odkryj niezwykłe, prozdrowotne właściwości ziół prowansalskich!

Na pewno każdy z nas w swojej kuchni choć raz używał ziół prowansalskich, jednak nie każdy wie, że ta popularna przyprawa ma niezwykłe, prozdrowotne właściwości! Dowiedz się więcej na ten temat z poniższego artykułu.

Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie to niezwykle popularna mieszkanka przypraw, w skład której wchodzi osiem popularnych ziół: tymianek, rozmaryn, bazylia, szałwia, mięta pieprzowa, cząber, oregano i majeranek.

Ich nazwa pochodzi od regionu we Francji – Prowansji, skąd zostały wprowadzone do sztuki kulinarnej i zyskały popularność na całym świecie. Są wyjątkowo aromatyczną mieszanką ziołową, często wykorzystywaną do potraw z mięs, drobiu, ryb, zup, sałatek, sosów. Podkreślają smak i zapach wielu potraw i dlatego są tak chętnie wykorzystywane w kuchni. Oprócz szerokiego zastosowania w gotowaniu, mają też sporo zdrowotnych właściwości.

Jakie zdrowotne właściwości mają zioła prowansalskie?

Zioła prowansalskie swoje zdrowotne właściwości zawdzięczają poszczególnym składnikom ziołowym w nich zawartym.

Bazylia- źródło witamin A, B2, B6, C i E i wielu przeciwutleniaczy. Ma działanie przeciwzapalne, spowalnia procesy starzenia się organizmu. Działa też rozgrzewająco i uspokajająco.

Oregano- ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Obniża cholesterol i poziom glukozy, podnosi odporność i wspiera organizm w walce z infekcjami.

Majeranek- łagodzi katar, kaszel i zmniejsza stan zapalny zatok. Pobudza trawienie, przyspiesza metabolizm, dzięki czemu korzystnie wpływa na odchudzanie. Oprócz tego pobudza libido.

Cząber- pomaga przy dolegliwościach żołądkowych, wspiera układ odpornościowy. Ma także działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Rozmaryn- pozytywnie wpływa na odporność organizmu, wspiera układ krążenia, łagodzi ból mięśni. Olejek rozmarynowy działa bakteriobójczo, grzybobójczo i wirusobójczo.

Tymianek- korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego,  pomaga przy wymiotach i biegunkach. Wspiera działanie układu oddechowego, wzmacnia odporność, łagodzi stany zapalne, bóle reumatyczne oraz kaszel.

Mięta- poprawia pracę układu pokarmowego, działa rozkurczająco, zapobiega wzdęciom i zaparciom. Pomaga na bóle głowy, uspokaja i koi nerwy, odświeża oddech.

Szałwia- ceniona jest za swe właściwości bakterio- i grzybobójcze. Pomaga zminimalizować rozwój niebezpiecznych drobnoustrojów. Działa też rozkurczowo i moczopędnie.

Zioła prowansalskie pobudzają przemianę materii i wspierają trawienie. Warto dodawać je do tłustych, ciężkostrawnych i wysokokalorycznych potraw. Pomocne w problemach żołądkowych i dla osób na diecie bez soli.

 

 

Popularne artykuły

„Mamo”, „Tato”, czyli jak powinniśmy mówić do swoich teściów po ślubie?

Szpitale nie będą płacić za leczenie pacjentów po dopalaczach!

Używasz FOLI ALUMINIOWEJ w KUCHNI?