10 genialnych trików kulinarnych, o których mało kto wie!
10 genialnych trików kulinarnych, o których mało kto wie!
#Chrupiąca skórka chleba
Jeśli samodzielnie pieczesz chleb, możesz wykorzystać ten trik. Do piekarnika z chlebem włóż miseczkę w wodą. Woda zacznie parować, dzięki czemu chleb w środku będzie miękki, a na zewnątrz utworzy się chrupiąca skórka.
#Pyszna zupa krem
Jeśli chcesz, aby twoja zupa kremowa miała wyjątkowy smak, przed gotowaniem podsmaż warzywa na oliwie z oliwek. To wydobędzie ich wyjątkowy smak.
#Masło
Masło jest składnikiem wielu potraw, jednak ciężko jest go wymieszać z innymi składnikami, szczególnie, kiedy jest jeszcze twarde. Doskonałą metodą jest zatem użycie tarki. Dzięki temu masło będzie dużo wygodniejsze w użyciu.
#Co zrobić z resztkami sosu?
Doskonałym sposobem jest zamrożenie sosu w pojemniku na kostki lodu. Dzięki temu będziesz mogła dodawać je do różnych potraw, wzbogacając ich smak.
#Idealne puree ziemniaczane
Aby puree było aksamitne i nie miało grudek dodaj do ziemniaków trochę masła i mleka, a następnie dokładnie rozgnieć.
#Puszyste naleśniki
Jeśli chcesz, aby twoje naleśniki wyszły miękkie i puszyste, wystarczy, że dodasz 2-3 łyżki wody. Pamiętaj, że woda musi być koniecznie gazowana. Bąbelki napompują ciasto.
#Aromat przypraw
Jeśli chcesz, aby twoje danie było bardziej aromatyczne, wrzuć swoje przyprawy na patelnię. Na lekko rozgrzaną patelnię wrzuć zioła i przyprawy i chwile je opiekaj. Następnie przełóż je do moździerza, rozgnieć i wymieszaj.
#Soczyste mięso
Przed obróbką cieplną włóż kawałek mięsa do specjalnej solanki – na 3 szklanki wody dodaj ¼ szklanki soli i ¼ szklanki cukru. Niech mięso spędzi w solance ok. godzinę.
#Soczysty stek
Dobry stek, to soczysty stek. Często jednak podczas smażenia zdarza się, że cały sok z mięsa gdzieś na ucieka. Aby temu zapobiec nie smaż mięsa wyciągniętego bezpośrednio z lodówki. Wyciągnij mięso i pozostaw na 1-2 godziny, aby uzyskało temperaturę pokojową, a następnie usmaż.
#Idealna skórka ryby
Podczas smażenia i grillowania, skóra ryby często staje się twarda i wręcz niejadalna. Aby tego uniknąć posmaruj rybę cienką warstwą majonezu przed obróbką cieplną.