Kulinaria

10 genialnych trików kulinarnych, o których mało kto wie!

10 genialnych trików kulinarnych, o których mało kto wie!

#Chrupiąca skórka chleba

fot. shutterstock

 

Jeśli samodzielnie pieczesz chleb, możesz wykorzystać ten trik. Do piekarnika z chlebem włóż miseczkę w wodą. Woda zacznie parować, dzięki czemu chleb w środku będzie miękki, a na zewnątrz utworzy się chrupiąca skórka.

#Pyszna zupa krem

Jeśli chcesz, aby twoja zupa kremowa miała wyjątkowy smak, przed gotowaniem podsmaż warzywa na oliwie z oliwek. To wydobędzie ich wyjątkowy smak.

#Masło

Źródło: https://statictipy.iplsc.com/art/2014/w330/18892_124284_big.jpg

 

Masło jest składnikiem wielu potraw, jednak ciężko jest go wymieszać z innymi składnikami, szczególnie, kiedy jest jeszcze twarde. Doskonałą metodą jest zatem użycie tarki. Dzięki temu masło będzie dużo wygodniejsze w użyciu.

#Co zrobić z resztkami sosu?

Źródło:  
 

Doskonałym sposobem jest zamrożenie sosu w pojemniku na kostki lodu. Dzięki temu będziesz mogła dodawać je do różnych potraw, wzbogacając ich smak.

 

#Idealne puree ziemniaczane

Aby puree było aksamitne i nie miało grudek dodaj do ziemniaków trochę masła i mleka, a następnie dokładnie rozgnieć.

#Puszyste naleśniki

Jeśli chcesz,  aby twoje naleśniki wyszły miękkie i puszyste, wystarczy, że dodasz 2-3 łyżki wody. Pamiętaj, że woda musi być koniecznie gazowana. Bąbelki napompują ciasto.

 #Aromat przypraw

fot. shutterstock

 

Jeśli chcesz, aby twoje danie było bardziej aromatyczne, wrzuć swoje przyprawy na patelnię. Na lekko rozgrzaną patelnię wrzuć zioła i przyprawy i chwile je opiekaj. Następnie przełóż je do moździerza, rozgnieć i wymieszaj.

#Soczyste mięso

Przed obróbką cieplną włóż kawałek mięsa do specjalnej solanki – na 3 szklanki wody dodaj ¼ szklanki soli i ¼ szklanki cukru. Niech mięso spędzi w solance ok. godzinę.

#Soczysty stek

Dobry stek, to soczysty stek. Często jednak podczas smażenia zdarza się, że cały sok z mięsa gdzieś na ucieka. Aby temu zapobiec nie smaż mięsa wyciągniętego bezpośrednio z lodówki. Wyciągnij mięso i pozostaw na 1-2 godziny, aby uzyskało temperaturę pokojową, a następnie usmaż.

#Idealna skórka ryby

Podczas smażenia i grillowania, skóra ryby często staje się twarda i wręcz niejadalna. Aby tego uniknąć posmaruj rybę cienką warstwą majonezu przed obróbką cieplną.

Popularne artykuły

Te znaki zodiaku nigdy nie dorosną! Odkryj, czy Twój znak zodiaku jest kluczem do wiecznej beztroski!

6 objawów niedoboru witaminy B12. Nie ignoruj ich!

Czy będzie niedziela handlowa w styczniu? Co z niedzielami handlowymi w 2024 roku?