Kulinaria

10 genialnych trików kulinarnych, o których mało kto wie!

10 genialnych trików kulinarnych, o których mało kto wie!

#Chrupiąca skórka chleba

fot. shutterstock

 

Jeśli samodzielnie pieczesz chleb, możesz wykorzystać ten trik. Do piekarnika z chlebem włóż miseczkę w wodą. Woda zacznie parować, dzięki czemu chleb w środku będzie miękki, a na zewnątrz utworzy się chrupiąca skórka.

#Pyszna zupa krem

Jeśli chcesz, aby twoja zupa kremowa miała wyjątkowy smak, przed gotowaniem podsmaż warzywa na oliwie z oliwek. To wydobędzie ich wyjątkowy smak.

#Masło

Źródło: https://statictipy.iplsc.com/art/2014/w330/18892_124284_big.jpg

 

Masło jest składnikiem wielu potraw, jednak ciężko jest go wymieszać z innymi składnikami, szczególnie, kiedy jest jeszcze twarde. Doskonałą metodą jest zatem użycie tarki. Dzięki temu masło będzie dużo wygodniejsze w użyciu.

#Co zrobić z resztkami sosu?

Źródło:  
 

Doskonałym sposobem jest zamrożenie sosu w pojemniku na kostki lodu. Dzięki temu będziesz mogła dodawać je do różnych potraw, wzbogacając ich smak.

 

#Idealne puree ziemniaczane

Aby puree było aksamitne i nie miało grudek dodaj do ziemniaków trochę masła i mleka, a następnie dokładnie rozgnieć.

#Puszyste naleśniki

Jeśli chcesz,  aby twoje naleśniki wyszły miękkie i puszyste, wystarczy, że dodasz 2-3 łyżki wody. Pamiętaj, że woda musi być koniecznie gazowana. Bąbelki napompują ciasto.

 #Aromat przypraw

fot. shutterstock

 

Jeśli chcesz, aby twoje danie było bardziej aromatyczne, wrzuć swoje przyprawy na patelnię. Na lekko rozgrzaną patelnię wrzuć zioła i przyprawy i chwile je opiekaj. Następnie przełóż je do moździerza, rozgnieć i wymieszaj.

#Soczyste mięso

Przed obróbką cieplną włóż kawałek mięsa do specjalnej solanki – na 3 szklanki wody dodaj ¼ szklanki soli i ¼ szklanki cukru. Niech mięso spędzi w solance ok. godzinę.

#Soczysty stek

Dobry stek, to soczysty stek. Często jednak podczas smażenia zdarza się, że cały sok z mięsa gdzieś na ucieka. Aby temu zapobiec nie smaż mięsa wyciągniętego bezpośrednio z lodówki. Wyciągnij mięso i pozostaw na 1-2 godziny, aby uzyskało temperaturę pokojową, a następnie usmaż.

#Idealna skórka ryby

Podczas smażenia i grillowania, skóra ryby często staje się twarda i wręcz niejadalna. Aby tego uniknąć posmaruj rybę cienką warstwą majonezu przed obróbką cieplną.

Popularne artykuły

TYM MOŻESZ zmielić pieprz!

Dzień Emotikona: Jak Te Małe Symbole Zmieniły Naszą Komunikację

Gorąca herbata na upały! Dlaczego warto ją pić?