Kulinaria

Trzymasz JAJKA na DRZWIACH LODÓWKI? To największy błąd!

Większość z nas ma w swojej lodówce na drzwiach specjalne foremki z otworami na jajka.

Co gorsza większość z nas używa tych foremek i przechowuje jaja w lodówce na drzwiach.

Jednak trzymanie jaj na drzwiach to błąd ponieważ jaja w tym miejscu szybciej będą się psuły.


DLACZEGO?

Winna jest tutaj ciągła zmiana temperatury.

Zauważcie, że przy każdym otwieraniu i zamykaniu lodówki jaja są narażone na wahania temperatury.

A należy pamiętać, że to właśnie stała temperatura utrzyma jaja w świeżości przez dłuższy czas.

Redaktorka serwisu Good Housekeeping Sara Benwell podkreśla, że najważniejsze to utrzymywać stałą temperaturę dla przechowywanych jaj.

Najlepiej trzymać je w papierowej wytłoczce na środkowej półce w lodówce.

fot. shutterstock

 

Trzeba również zaznaczyć, że ważne jest aby jaja przechowywać z dala od surowego mięsa ze względu na prawdopodobieństwo przeniesienia się niebezpiecznych bakterii.

Jajka także należy odseparować od produktów o mocnym zapachu, ponieważ porowate skorupki jaj mogą pochłaniać zapachy.

Popularne artykuły

Emerytury czerwcowe były niezgodne z konstytucją! Trybunał Konstytucyjny wydał orzeczenie w tej sprawie.

Salon kosmetyczny w domu

Powstał lek, który może pomóc chorym na COVID-19