Trzymasz JAJKA na DRZWIACH LODÓWKI? To największy błąd!
Większość z nas ma w swojej lodówce na drzwiach specjalne foremki z otworami na jajka.
Co gorsza większość z nas używa tych foremek i przechowuje jaja w lodówce na drzwiach.
Jednak trzymanie jaj na drzwiach to błąd ponieważ jaja w tym miejscu szybciej będą się psuły.
DLACZEGO?
Winna jest tutaj ciągła zmiana temperatury.
Zauważcie, że przy każdym otwieraniu i zamykaniu lodówki jaja są narażone na wahania temperatury.
A należy pamiętać, że to właśnie stała temperatura utrzyma jaja w świeżości przez dłuższy czas.
Redaktorka serwisu Good Housekeeping Sara Benwell podkreśla, że najważniejsze to utrzymywać stałą temperaturę dla przechowywanych jaj.
Najlepiej trzymać je w papierowej wytłoczce na środkowej półce w lodówce.
Trzeba również zaznaczyć, że ważne jest aby jaja przechowywać z dala od surowego mięsa ze względu na prawdopodobieństwo przeniesienia się niebezpiecznych bakterii.
Jajka także należy odseparować od produktów o mocnym zapachu, ponieważ porowate skorupki jaj mogą pochłaniać zapachy.