Dieta i żywienie

Co daje nam jedzenie BIAŁYCH, ZIELONYCH I CZERWONYCH WARZYW?

Trzeba jeść wszystkie warzywa i to jak najwięcej – niezależnie od ich koloru.

 

Jednak kolor warzyw ma znaczenie.

Dzisiaj przedstawimy krótką charakterystykę poszczególnych grup-kolorów warzyw.


CZERWONE WARZYWA

Czerwone warzywa świetnie wpływają na serce.

Zawdzięczamy to antyutleniaczom takim jak likopen.

Działa on przeciwnowotworowo, a także skutecznie obniża cholesterol.

Grupa czerwonych warzyw zawiera także dużo potasu, który reguluje rytm pracy serca, a także ciśnienie krwi.

fot. shutterstock

 

Do tej grupy możemy zaliczyć:

  • pomidory,
  • paprykę czerwoną,
  • buraki,
  • rzodkiewkę.

ZIELONE WARZYWA

Zielone warzywa zawierają chlorofil.

Wspomaga on pracę wątroby i oczyszcza nasz organizm z toksyn.

Zielone warzywa to świetne źródło witamin A, C i E.

Warto codziennie jeść warzywa z tej grupy.

fot. shutterstock

 

Wybór jest naprawdę spory:

  • sałata,
  • szpinak,
  • brokuły,
  • szparagi,
  • brukselka,
  • natka pietruszki,
  • rzeżucha,
  • i inne.

BIAŁE WARZYWA

Białe warzywa zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, a także allicyny o działaniu przeciwbakteryjnym.

Warzywa te łagodzą dolegliwości związane z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi.

To właśnie stąd wzięło się stwierdzenie, że czosnek to "naturalny antybiotyk".

fot. shutterstock

 

Do tej grupy zaliczamy:

  • czosnek,
  • cebulę,
  • kalafior,
  • cykorię
  • por.

źródło: http://wyborcza.pl/TylkoZdrowie/7,137474,22053386,dieta-ktora-pomoze-na-wszystko-warzywa-i-owoce-do-zadan.html

 

Popularne artykuły

Czy na stokach narciarskich obowiązują limity? Czy wszystkie stoki są otwarte?

Co może tworzyć NADĘTY BRZUCH? Poznaj przyczyny!

Kochankę zabrał do SPA a mi kupił nowego mopa! Teraz twierdzi, że żałuje...