PAPRYKA to warzywo które trzeba jeść! Zobacz dlaczego!
Dzisiaj postaramy się krótko przedstawić zalety spożywania papryki.
Naprawdę warto!
Papryka zawiera ogromną ilość witaminy C.
Dodatkowo witamina C znajdująca się w papryce jest bardzo odporna na obróbkę termiczną.
Podczas np. gotowania czy pieczenia traci jej o wiele mniej niż inne warzywa.
Jeżeli każdego dnia spożywasz cytryny aby dostarczyć organizmowi witaminę C to musisz wiedzieć, że papryka zawiera jej o wiele więcej!
Warto spożywać papryki o różnym kolorze – każda ma nieco inne właściwości.
A co z ostrą papryką?
Jedzenie ostrej papryki ma swoje dobre strony.
Jeżeli się odchudzasz to sięgaj po ostrą paprykę częściej niż zwykle.
Ostra papryka świetnie hamuje łaknienie.
Warto jeść szczególnie habanero i jalapeno – ponieważ zawierają kapsaicynę czyli alkanoid który wspomaga tempo spalania kalorii.
Dodatkowo czerwona papryka ma jedną bardzo ważną funkcję – zwiększa przyswajalność żelaza.
Jest to bardzo ważne ponieważ żelazo bierze udział w wytwarzaniu hemoglobiny.
Mimo, że każdego dnia spożywasz wiele produktów zawierających żelazo to tak naprawdę przyswajalne jest tylko 10-12%.
Dlatego tak ważne jest dodawanie czerwonej papryki do wszelkich potraw.
Szczególnie jeżeli często jesz fasolę – żelazo z produktów roślinnych niestety wchłania się najgorzej.