Zdrowie

Bolą Cię stawy? Sprawdź co należy jeść!

Jeżeli ciągle narzekasz, że bolą Cię stawy to musisz wiedzieć, że poprzez dietę można ograniczyć stany zapalne i wszelkie bóle z nimi związane.

Trzeba tylko wiedzieć co trzeba jeść, a czego należy unikać.


Do produktów które łagodzą stany zapalne, zmniejszają sztywność i bolesność stawów, a także dbają o regenerację tkanek zaliczamy:

TŁUSTE MORSKIE RYBY – fantastyczne źródło kwasów tłuszczowych omega-3.

Regularne spożywanie ryb prowadzi do zniwelowania stanów zapalnych.

OLIWA Z OLIWEK – jeden z najlepszych tłuszczów roślinnych wykazuje działanie przeciwzapalne. A to wszystko za sprawą substancji która stopuje wydzielanie enzymów które odpowiadają za stany zapalne.

WARZYWA, OWOCE – wszelkie produkty bogate w błonnik mają wpływ na intensywność stanu zapalnego.

Regularne spożywanie błonnika łagodzi przebieg procesów reumatycznych.

fot. shutterstock

 

Do schorzenia rematycznego możemy zaliczyć dnę moczanową.

Działa niszcząco na stawy. Z nadmiaru kwasu moczowego wytwarzają się kryształy, które są gromadzone.

Przy tej chorobie zaleca się dietę która znacznie ograniczy produkty zawierające purynę.


Przy dnie moczanowej nie zaleca się spożywania:

  • tłustych ryb morskich,
  • tłustego mięsa,
  • podrobów,
  • warzyw strączkowych,
  • ziemniaków,
  • szpinaku,
  • szczawiu,
  • brukselki,
  • słodyczy,
  • octu,
  • pieprzu,
  • papryki,
  • musztardy,
  • alkoholu.

Zobaczysz, że przy diecie ubogiej w puryny proces niszczenia stawów wyraźnie zwolni, a bóle przestaną być takie uciążliwe.

Popularne artykuły

Jak poradzić sobie z bezsennością?

Nie lubisz pić zwykłej wody? Poznaj najlepszy zamiennik!

Zobacz, co stanie się z twoim organizmem, jeśli codziennie będziesz spożywać olej rybny!