Co się dzieje w organizmie w godzinę po zjedzeniu Big Mac’a? Więcej po niego nie sięgniesz
Nikt nie będzie zaskoczony faktem, że fast food nie należy do najzdrowszych. Wiele osób nie podejrzewa jednak jak szkodliwe są popularne dania z MacDonalda. Naukowcy zbadali organizm człowieka i ustalili, co się z nim dzieje przez godzinę od zjedzenia Big Maca.
#Pierwsze 10 minut
Po zjedzeniu kanapki zawierającej 540 kalorii poziom cukru we krwi podnosi się niebezpiecznie wysoko. Uwalnia się dopamina i odczuwamy szczęście.
#10-20 minut
W Big Macu znajduje się duża ilość fruktozy i sodu. Oba składniki zaburzają pracę układu krążenia, wzmacniają chęć ponownego sięgnięcia po kanapkę i zwiększają gromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie.
#20-30 minut
Ogromna ilość sodu w kanapce prowadzi do odwodnienia. Dochodzi do obciążenia nerek nadmierną ilością sodu i pojawia się trudne do zaspokojenia pragnienie. Podnosi się również ciśnienie krwi.
#30-40 minut
Pojawia się silne uczucie głodu i niepohamowany apetyt.
#40-50 minut
Organizm jest odwodniony, a układ pokarmowy podrażniony. Pojawia się ból głowy, spadek energii i głód.
#50-60 minut
Organizm stara się strawić wszelką chemię i inne sztuczne substancje. Substancje te pozostają w naszym układzie pokarmowym aż 51 dni! Podczas gdy normalna żywność całkowicie strawiona zostaje już po 1-3 dniach.