Zdrowie

Dlaczego warto jeść ŚLIWKI?

Jedzenie śliwek dostarcza nam wielu ważnych składników odżywczych.


Oprócz wapnia, fosforu, żelaza, potasu i magnezu, śliwki zawierają witaminę A, witaminę E i witaminy z grupy B.

Śliwki zawierają kwas chlorogenowy i katechinę – polifenole które działają antyoksydacyjnie.

Jedzenie śliwek poprawia nasze trawienie i wspiera apetyt.

Jeżeli szykujesz coś ciężkostrawnego jak np. bigos to warto dodać do niego suszonych śliwek.

Dzięki temu unikniesz wzdęć, a Twoja potrawa nabierze bardzo ciekawego smaku.

Suszone śliwki są zdrowsze od owoców świeżo zerwanych z drzewa – zawierają kilkukrotnie więcej witaminy A niż świeże owoce, a także mają większą zawartość fosforu, błonnika i żelaza.


Pamiętaj jednak, że suszone śliwki są bardziej kaloryczne w 100 g znajduje się ok 270 kcal.


Suszone śliwki spożywane regularnie zmniejszają ryzyko złamań kości i wystąpienia osteoporozy.

Wystarczy zjeść kilka śliwek każdego dnia aby poprawić gęstość kości.

Odmian śliwek są tysiące, także jest z czego wybierać.

To świetny dodatek do ciast, pierogów czy knedli.

Ze śliwek można także przygotować pyszne powidła i marmolady.

fot.shutterstock

 

Śliwki idealnie nadają się też do produkcji różnych trunków.

Najpopularniejszym trunkiem w Polsce jest zdecydowanie śliwowica.

Popularne artykuły

Po której stronie łóżka śpisz? To może mieć znaczenie!

Prawo jazdy. Najczęściej popełniane błędy! Jak ich uniknąć?

Nie jedz jajek, które tak wyglądają! Lepiej od razu je wyrzuć