KANIA vs MUCHOMOR SROMOTNIKOWY – jak rozpoznać?
To prawda, że smażona kania jest pyszna.
Jednak wielu początkujących grzybiarzy nie decyduje się na przynoszenie jej do domów ze względu na duże podobieństwo do muchomora sromotnikowego.
Jeżeli nie potrafimy dobrze rozpoznać kani to lepiej nie decydujmy się na jej zbieranie.
- Podstawową różnicą jest to, że kania jest o wiele większa.
- Kapelusz jest dosyć płaski i posiada uwypuklenie na czubku.
- Na kapeluszu znajdują się brązowe łuski.
- Muchomor sromotnikowy ma gładki kapelusz, ale raczej zielonkawy lub żółtawy kolor.
- Kania na odwrocie ma szerokie blaszki i smukły trzon.
- Na trzonie kani znajduje się pierścień, który jest ruchomy.
- Muchomor sromotnikowy również ma pierścień, ale jest on zrośnięty i nie da się go przesunąć palcem jak w przypadku kani.
- Po ściśnięciu nóżki kani można stwierdzić, że zaczyna pękać, rozchodzić się i jest dość sucha. Dodatkowo podczas ściskania powinna szeleścić.
- Muchomor sromotnikowy ma twardszą i wypełnioną nóżkę.
- W przypadku kani blaszki kapelusza nie dochodzą aż do nóżki – łatwo oderwać nóżkę od kapelusza.
- W przypadku muchomora i innych grzybów z blaszkami nóżka jest zrośnięta i ciężko ją oderwać.
NAJWAŻNIEJSZE!
Jeżeli nie jesteś pewna/pewny czy zebrany grzyb nie jest trujący to nigdy nie wrzucaj go do „garnka” - może to zakończyć się nawet śmiercią.