Kulinaria

Sprawdź 10 porad dzięki którym poprawisz smak MIĘSA

Jeżeli uwielbiasz eksperymentować w kuchni to poniżej podajemy 10 prostych trików na poprawę smaku przyrządzanego mięsa.


#1 WĄTRÓBKA – włóż ją na dwie godziny do soku pomidorowego, a następnie usmaż. Będzie o wiele smaczniejsza i delikatniejsza.

#2 KURCZAK – kurczak będzie miał kruchą i rumianą skórkę jeżeli przed końcem pieczenia polejesz go śmietaną wymieszaną z papryką w proszku. Skórka będzie naprawdę smaczna.

#3 MIĘSO DROBIOW – przed przyrządzaniem mięsa drobiowego wymocz je przez kilka godzin w mleku. Będzie bardzo delikatne i smaczne.

#4 TWARDE MIĘSO – jeżeli gotowane mięso wychodzi bardzo twarde to następnym razem podczas gotowania dodaj do wody łyżkę wódki. Mięso zmięknie.

#5 MIELONE – jeżeli nie chcesz aby kotlety mielone wchłaniały mocno tłuszcz to dodaj do nich kawałek startego ziemniaka.

#6 PIECZEŃ – jeżeli w czasie pieczenia chcesz podlać pieczeń to rób to zawsze gorącą wodą lub bulionem. Dzięki temu pieczeń wyjdzie miękka.

#7 WOŁOWINA – nigdy nie krój wołowiny zaraz po upieczeniu. Owiń je folią i odczekaj 10 minut, a następnie zacznij kroić ją w plastry w poprzek włókien.

#8 SZYNKA – jeżeli chcesz przedłużyć świeżość szynki to zawsze nasmaruj przekrojoną stronę tłuszczem np. masłem lub margaryną.

#9 KURCZAK – jeżeli chcesz usmażyć mięso z kurczaka to przed smażeniem warto zamarynować w maślance lub jogurcie naturalnym. Pół godziny w zupełności wystarczy.

#10 SMAŻENIE WĄTRÓBKI – wątróbkę smaż zawsze po 3 minuty z każdej strony. Dzięki temu będzie soczysta i miękka. Pamiętaj, że wątróbkę zawsze solimy na samym końcu.

Popularne artykuły

10 sygnałów, że jesteś gotowa na miłość po rozwodzie w wieku 50+. Numer 2 Cię zaskoczy!

Trik na rozjaśnienie koloru włosów po farbowaniu!

Jak wzmocnić smak kakaowych deserów?