Sprawdź 10 porad dzięki którym poprawisz smak MIĘSA
Jeżeli uwielbiasz eksperymentować w kuchni to poniżej podajemy 10 prostych trików na poprawę smaku przyrządzanego mięsa.
#1 WĄTRÓBKA – włóż ją na dwie godziny do soku pomidorowego, a następnie usmaż. Będzie o wiele smaczniejsza i delikatniejsza.
#2 KURCZAK – kurczak będzie miał kruchą i rumianą skórkę jeżeli przed końcem pieczenia polejesz go śmietaną wymieszaną z papryką w proszku. Skórka będzie naprawdę smaczna.
#3 MIĘSO DROBIOW – przed przyrządzaniem mięsa drobiowego wymocz je przez kilka godzin w mleku. Będzie bardzo delikatne i smaczne.
#4 TWARDE MIĘSO – jeżeli gotowane mięso wychodzi bardzo twarde to następnym razem podczas gotowania dodaj do wody łyżkę wódki. Mięso zmięknie.
#5 MIELONE – jeżeli nie chcesz aby kotlety mielone wchłaniały mocno tłuszcz to dodaj do nich kawałek startego ziemniaka.
#6 PIECZEŃ – jeżeli w czasie pieczenia chcesz podlać pieczeń to rób to zawsze gorącą wodą lub bulionem. Dzięki temu pieczeń wyjdzie miękka.
#7 WOŁOWINA – nigdy nie krój wołowiny zaraz po upieczeniu. Owiń je folią i odczekaj 10 minut, a następnie zacznij kroić ją w plastry w poprzek włókien.
#8 SZYNKA – jeżeli chcesz przedłużyć świeżość szynki to zawsze nasmaruj przekrojoną stronę tłuszczem np. masłem lub margaryną.
#9 KURCZAK – jeżeli chcesz usmażyć mięso z kurczaka to przed smażeniem warto zamarynować w maślance lub jogurcie naturalnym. Pół godziny w zupełności wystarczy.
#10 SMAŻENIE WĄTRÓBKI – wątróbkę smaż zawsze po 3 minuty z każdej strony. Dzięki temu będzie soczysta i miękka. Pamiętaj, że wątróbkę zawsze solimy na samym końcu.