Kulinaria

Nie orientujesz się w NAZWACH MAKARONÓW? Sprawdź naszą ściągę!

Jeżeli masz problem z rodzajami i nazwami makaronów i wybierając danie w restauracji nie do końca wiesz jaki makaron wybierasz to poniżej prezentujemy świetną ściągę.

fot. shutterstock

 

SPAGHETTI – chyba najbardziej znany gatunek włoskiego makaronu. Charakteryzuje się cienką i długą nitką.

fot. shutterstock

 

PENNE – czyli skośna cięta rurka. Również zalicza się do najbardziej popularnych makaronów w naszym kraju.

fot. shutterstock

 

PENNE RIGATE – to po prostu penne, ale rurka ma mniejszą średnicę.

fot. shutterstock

 

FARFALLE – z włoskiego oznacza to motylki. Taki też kształt ma ten rodzaj makaronu. U nas najczęściej nazywa się je kokardkami.

fot. shutterstock

 

LINGUINE – to po prostu płaskie spaghetti.

fot. shutterstock

 

FUSILLI – czyli nasze popularne świderki.

fot. shutterstock

 

TAGLIATELLE – płaskie wstążki. W paczce są pozwijane w kłębki. Po ugotowaniu makaron rozprostowuje się.

fot. shutterstock

 

CONCHIGLIONI – są to duże muszle, najczęściej po ugotowaniu wypełniane są farszem.

fot. shutterstock

 

CANNELLONI – to grube, puste rurki o sporej średnicy – nawet do 2 cm. Często wypełniane są różnym farszem i zapiekane w piekarniku.

fot. shutterstock

 

ROTELLE – ten makaron przypomina troszkę koła samochodowe.

fot. shutterstock

 

ORZO – makaron który kształtem przypomina ryż. Jest bardzo delikatny i świetnie nadaje się do zup.

fot. shutterstock

 

CASTELLANE – małe prążkowane muszelki. Kształtem przypominają także małe kokony.

fot. shutterstock

 

RICCIOLI – to makaron w kształcie grubej spirali. Idealny makaron do sosów na bazie oliwy.

fot. shutterstock

 

Popularne artykuły

Prosty trik na pozbycie się wgnieceń na meblach!

W jakim wieku na pierwszą kolonię? Czy Twoje dziecko jest już na to gotowe?

Dzień Włóczykija: Święto Wolności i Przygody