Sprawdź dlaczego NIE WARTO jeść SERÓW TOPIONYCH
Lubisz topione sery?
Bardzo często można je znaleźć w fast-foodach szczególnie w cheeseburgerach jak sama nazwa wskazuje.
Mimo, że topione sery smakują bardzo dobrze to niestety nie są zbyt zdrowym dodatkiem.
W jego składzie oprócz wody można znaleźć utwardzone tłuszcze roślinne, które mogą przyczynić się do miażdżycy czy chorób serca, a także związki E339, E450, E452.
Jeżeli chodzi o kaloryczność to już 100 gramów sera topionego zawiera mniej więcej 300 kalorii.
Niestety trzeba zaznaczyć, że w 30% składa się z tłuszczów - głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Patrząc na powyższe informacje trzeba zadać sobie pytanie.
Czy warto spożywać ser topiony?
Na pewno nie powinien być on jednym z ulubionych dodatków do kanapek itp.
Już jego jedna porcja na kanapce to nawet 100 kalorii.
Nawet sery dobrych marek tak naprawdę składają się z 25% sera, a reszta to dodatki, konserwanty, fosforany itp.
Oczywiście nic się nie stanie jeżeli raz na jakiś czas pozwolisz sobie na ulubionego burgera z topionym serem – wszystko jest dla ludzi.