Dieta i żywienie

Zmniejsz KALORYCZNOŚĆ potraw! Kilka prostych wskazówek.

Warto zmniejszyć kaloryczność zjadanych potraw szczególnie wtedy kiedy chcielibyśmy wyglądać nieco szczuplej.

Poniżej przedstawiamy kilka prostych wskazówek jak to zrobić.


PROPORCJE NA TALERZU – na Twoim talerzu połowę miejsca powinny zajmować warzywa.

Ćwierć talerza powinno zajmować mięso – proteiny, a ostatnie ćwierć talerza węglowodany – makaron, ryż lub ziemniaki.

źródło: http://fashion-detoks.blogspot.com/2014/08/dieta-na-tradzik-cz2-co-po-3-miesiacach.html

 


ZMIEŃ TALERZ – warto spróbować oszukać mózg. Na mniejszym talerzu taka sama ilość jedzenia jak na dużym talerzu będzie wyglądać na bardziej sytą porcję.


ZMIEŃ OLEJ DO SMAŻENIA – zadbaj o tym aby smażyć i używać tylko najbardziej wartościowych tłuszczy. Np olej kokosowy jest idealnym źródłem kwasów tłuszczowych.


ZACZNIJ UŻYWAĆ JOGURTÓW – jeżeli używasz śmietan do potraw czy zup to zamień je na jogurty naturalne i kefiry. Spróbuj – smak potraw aż tak bardzo się nie zmieni, a danie będzie zdecydowanie lżejsze.


ZREZYGNUJ Z PANIERKI – pamiętaj, że mięso panierowane wchłania podczas smażenia dużą ilość tłuszczu zwiększając przy tym kaloryczność Twojego posiłku.

fot. shutterstock

 

Popularne artykuły

Witamina C w diecie niemowląt – jakie pełni funkcje i jakie są jej najlepsze źródła?

7 sygnałów ostrzegawczych, że małżeństwo może się nie udać. Nr 3 to czerwona flaga!

Tom Hanks i jego żona mają koronawirusa! Aktor ma duże ryzyko powikłań!