Kulinaria

RUKIEW WODNA najzdrowszym warzywem na świecie?

Badacze z William Paterson University przeanalizowali wiele warzyw i owoców pod kątem zawartości 17 najważniejszych składników dla człowieka.

Werdykt był prosty – rukiew wodna jest najzdrowsza!

fot.shutterstock

 


Dodatkowo Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji umieściło rukiew wodną na pierwszym miejscu rankingu zdrowiej żywności.


Rukiew wodna - wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość energetyczna - 11 kcal
Białko ogółem - 2.30 g
Tłuszcz - 0.10 g
Węglowodany - 1.29 g (w tym cukry proste 0.20)
Błonnik - 0.5 g



Witaminy

Witamina C – 43 mg
Tiamina – 0.090 mg
Ryboflawina – 0.120 mg
Niacyna - 0.200 mg
Witamina B6  - 0.129 mg
Kwas foliowy -  9 µg
Witamina A – 3191 IU
Witamina E – 1 mg
Witamina K - 250.0 µg



Minerały

Wapń – 120 mg
Żelazo - 0.20 mg 
Magnez - 21 mg
Fosfor - 60 mg 
Potas - 330 mg
Sód – 41 mg 
Cynk - 0.11 mg

Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference


fot.shutterstock

 


Rukiew wodna ma wyrazisty, lekko pieprzowy smak z nutą słodyczy.

Świetnie nadaje się do zup kremów i do past warzywnych.

Warto dodawać ją do soków, a także do smoothies.



Popularne artykuły

Niezwykle prosty sposób na odnowienie mebli! Nie wydasz więcej niż 10 zł.

Jak ODŚWIEŻYĆ ZAPACH w kuchni podczas świątecznych przygotowań?

Alert RCB dla Mazowsza! Jeśli to znajdziesz, lepiej tego nie dotykaj!