Kulinaria

Kilka sposobów na rozpoznanie produktów niskiej jakości

Żywność ma na celu dostarczanie nam niezbędnych składników odżywczych. Jednak w dużej mierze produkty ogólnie dostępne są niskiej jakości. Trudno je jednak rozpoznać na pierwszy rzut oka, nie znając cech niskiej jakości produktów. Poznaj kilka sposób na ich rozpoznanie.

Źródło: https://brightside.me/inspiration-health/10-quick-and-easy-food-quality-tests-347360/

 

#Miód

Nabierz miód na łyżkę i rozlej na talerzyku. Jeśli od razu się rozpłynie tworząc wodnistą taflę, to prawdopodobnie nie jest prawdziwy miód. Prawdziwy miód dobrej jakości powinien tworzyć mała górkę, a jego strumień powinien być gruby.

#Kurczak

Wysokiej jakości kurczak nie powinien mieć przerostów tłuszczu oraz żółtawej barwy. Świeże, dobre mięso jest jędrne, lśniące i nie posiada żadnych przebarwień.

Źródło: https://brightside.me/inspiration-health/10-quick-and-easy-food-quality-tests-347360/

 

#Mrożone warzywa

Mrożone warzywa to doskonałe źródło witamin, szczególnie zimą. Jednak jedynie wtedy, kiedy są dobrej jakości. Warzywa, które są zamrożone a pomiędzy nimi znajduje się pokruszony lód były źle przechowywane. Wybieraj tylko warzywa takich marek, w których nie ma lodu w paczce.

#Ryby

Świeża ryba powinna mieć „zdrowe” oko, które nie jest zamglone. Dodatkowo, warto zwrócić uwagę na łuski, które powinny mieć metaliczny połysk, a płetwy powinny być mocno połączone z tułowiem.

#Mięso

Jeśli mięso ma podejrzaną barwę, lepiej go nie kupować. Świeżość mięsa w domu możesz sprawdzić naciskając go palcem. Świeże mięso powróci do swojego wcześniejszego kształtu, a na starym mięsie pozostanie odcisk.

Źródło: https://brightside.me/inspiration-health/10-quick-and-easy-food-quality-tests-347360/

 

#Świeże zioła

Świeże zioła poznasz po ich jasnozielonym kolorze i dość sztywnych gałązkach. Bardzo ciemna zieleń i zwiędłe gałązki wskazują na nieświeżość i niską jakość ziół.

Popularne artykuły

Różne kobiety, różne potrzeby – Tantum Rosa!

Międzynarodowy Dzień Kąpieli: Relaks i Zdrowie w Jednym

Masz problem z pokrojeniem ciast i tortów?