Zdrowie

5 składników, które zatruwają Twój mózg!

Istnieje wiele substancji, które negatywnie wpływają na funkcjonowanie naszego mózgu, a po które każdego dnia nieświadomie sięgamy. Warto zapoznać się z poniższą listą.

#Gluten (w przypadku nietolerancji i uczulenia)

Osoby, które mają nietolerancję lub uczulenie na gluten, mogą reagować na niego bardzo negatywnie. Gluten może niekorzystnie wpłynąć na układ nerwowy i funkcjonowanie mózgu. Szczególnie często wywołuje on niewielkie zaburzenia funkcji poznawczych.

fot. shutterstock 

 

#Sztuczne słodziki

Substancje, takie jak aspartam, w dużych dawkach również mają niekorzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Oczywiście, nic nam na grozi po wypiciu kawy ze słodzikiem, jednak notoryczne nadużywanie słodzików może mieć negatywny wpływ na cały organizm.

#Glutaminian sodu

Substancja ta oszukuje kubki smakowe oraz mózg. Nadużywany sprawia, że nic poza produktami z glutaminianem sodu nam nie smakuje.

#Cukier rafinowany

Cukier jest przyczyną niezliczonej ilości ciężkich chorób cywilizacyjnych. Jego spożywanie nie jest również obojętne dla naszego mózgu. Powoduje między innymi pogorszenie pamięci, spadek skupienia i zaburzenie funkcji poznawczych.

#Fluor w wodzie pitnej

Wiele krajów odchodzi o fluoryzacji wody pitnej. Dzieje się tak dlatego, że coraz więcej doniesień wskazuje na jego negatywny wpływ na zdrowie. Niestety, przegotowanie wody w czajniku nie usuwa fluoru.

Źródło: http://www.thenatemaxproject.com/category/flouride-poision-in-our-water/ 

 

Popularne artykuły

Dzień Pracownika Ochrony: Czy Wiesz Jak Ważna Jest Ich Rola?

Podatek za pomoc Ukraińcom? Kto musi zapłacić?

Nowa mutacja COVID-19 atakuje! Jakie są objawy wariantu wirusa?