5 składników, które zatruwają Twój mózg!
Istnieje wiele substancji, które negatywnie wpływają na funkcjonowanie naszego mózgu, a po które każdego dnia nieświadomie sięgamy. Warto zapoznać się z poniższą listą.
#Gluten (w przypadku nietolerancji i uczulenia)
Osoby, które mają nietolerancję lub uczulenie na gluten, mogą reagować na niego bardzo negatywnie. Gluten może niekorzystnie wpłynąć na układ nerwowy i funkcjonowanie mózgu. Szczególnie często wywołuje on niewielkie zaburzenia funkcji poznawczych.
#Sztuczne słodziki
Substancje, takie jak aspartam, w dużych dawkach również mają niekorzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Oczywiście, nic nam na grozi po wypiciu kawy ze słodzikiem, jednak notoryczne nadużywanie słodzików może mieć negatywny wpływ na cały organizm.
#Glutaminian sodu
Substancja ta oszukuje kubki smakowe oraz mózg. Nadużywany sprawia, że nic poza produktami z glutaminianem sodu nam nie smakuje.
#Cukier rafinowany
Cukier jest przyczyną niezliczonej ilości ciężkich chorób cywilizacyjnych. Jego spożywanie nie jest również obojętne dla naszego mózgu. Powoduje między innymi pogorszenie pamięci, spadek skupienia i zaburzenie funkcji poznawczych.
#Fluor w wodzie pitnej
Wiele krajów odchodzi o fluoryzacji wody pitnej. Dzieje się tak dlatego, że coraz więcej doniesień wskazuje na jego negatywny wpływ na zdrowie. Niestety, przegotowanie wody w czajniku nie usuwa fluoru.
Źródło: http://www.thenatemaxproject.com/category/flouride-poision-in-our-water/