Przepis na idealny kremowy sos grzybowy - 5 kroków
Sos grzybowy to pyszny dodatek do mięs, gołąbków, czy placków ziemniaczanych. Świetnie smakuje z kopytkami i makaronem. Jak zrobić idealny sos grzybowy? Oto 5 kroków, które musisz znać!
Sos najlepiej jest przyrządzać ze świeżych grzybów leśnych. Możesz użyć borowików, podgrzybków opieńków, grzybów mieszanych.
Przygotuj więc sobie:
- 250 g grzybów leśnych
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1 cebulę
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 3-4 łyżki śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
#1. Grzyby musisz dobrze oczyścić i umyć. Najlepiej opłucz je dwukrotnie pod strumieniem zimnej wody. Następnie osusz papierowym ręcznikiem.
#2. Większe grzyby pokrój w plastry, a mniejsze zostaw w całości. Podczas smażenia wszystkie grzyby i tak się skurczą. Cebulę posiekaj drobno.
#3. Na roztopione na patelni masło wrzuć cebulę i podsmaż ją lekko 2-3 minuty. Dodaj grzyby. Ponownie podsmaż przez 2-3 minuty, a następnie przykryj patelnię pokrywką i duś grzyby do miękkości. Jeśli trzeba dodaj więcej masła, aby nie spalić zawartości patelni.
#4. Posyp grzyby mąką i przesmaż chwilę. Następnie zalej całość szklanką bulionu warzywnego.
#5. Na koniec dodaj 3-4 łyżki śmietany kremówki i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Dla aromatu można jeszcze dodać posiekanej pietruszki lub odrobiny tymianku.
Smacznego!