6 produktów, które wywołują migrenę
Odpowiednia dieta może skutecznie zmniejszyć częstotliwość migren oraz ich nasilenie. Niestety, w drugą stronę działa to podobnie. Jeśli masz skłonność do ataków migreny, lepiej unikaj tych produktów.
#Masło orzechowe
Masło orzechowe może powodować ból głowy ponieważ zawiera ono substancję o nazwie tyramina. Ten składnik masła orzechowego powoduje rozszerzanie naczyń krwionośnych, a w rezultacie, jeśli masz skłonność od migren, ból głowy.
#Piwo
Ta sama substancja znajduje się również w piwie. W połączeniu z alkoholem wywołuje ból głowy, spowalnia przemianę materii i wywołuje stany zapalne w organizmie.
#Ser
Jeśli masz skłonność do migren powinnaś unikać także sera. Wiele z jego składników przyczynia się do powstawania stanów zapalnych i bólu głowy.
#Nadmiar kawy
Kofeina może przyczynić się do silnego bólu głowy. Jednak jej odstawienie może mieć identyczny skutek. Dlatego należy zachować umiar i pić nie więcej niż 2 filiżanki kawy dziennie.
#Czekolada
Dla niektórych będzie to bardzo zła wiadomość, jednak również czekolada wywołuje ataki migreny. Spożywanie dużej ilości czekolady dostarcza nam duże ilości tyraminy.
#Smażone, tłuste potrawy
Należy unikać również tłustych, smażonych potraw. Zawierają one dużą ilość tłuszczów nasyconych, które zwiększają ryzyko powstawania stanów zapalnych oraz ataków migreny.