Kulinaria

Poznaj 5 ciekawych zastosowań KUCHENKI MIKROFALOWEJ

Oprócz podgrzewania i rozmrażania warto czasami wykorzystać mikrofalówkę do innych zadań.

Poniżej prezentujemy 5 ciekawych zastosowań.


SUSZENIE ZIÓŁ

Jeżeli chcesz ususzyć zioła, albo po prostu zostały Ci z obiadu i nie chcesz ich wyrzucać to rozłóż je na papierowym ręczniku i wstaw do mikrofalówki.

Po 30 sekundach sprawdź czy już wystarczająco się wysuszyły – jeżeli nie to poobracaj je trochę i ponownie uruchom kuchenkę na pół minuty.

fot.shutterstock

 


OBIERANIE POMIDORÓW

Jeżeli chcesz szybko pozbyć się skórki z pomidora to włóż go na 25 sekund do mikrofalówki.

Po tym czasie wyciągnij go, natnij delikatnie i pociągnij za skórkę. Skórka sama zejdzie tak samo jakbyś polała pomidora wrzątkiem.

fot.shutterstock

 


OBIERANIE CZOSNKU

Jeżeli męczy Cię obieranie czosnku z łupinek to rozłóż go na talerzyku i wstaw na 20 sekund do kuchenki mikrofalowej. Po tym czasie wyjmij talerz i spróbuj ścisnąć ząbek. Powinien sam wyjść z łupinki. Uważaj, żeby się nie poparzyć.

fot.shutterstock

 


CEBULA

Jeżeli nie chcesz płakać podczas krojenia cebuli to obierz ją z łupin i włóż do mikrofalówki na pół minuty.

fot.shutterstock

 


JAJECZNICA

Używając kuchenki mikrofalowej możesz zrobić na szybko jajecznicę bez brudzenia patelni itp.

Do kubka wbij maksymalnie 3 jajka i dodaj przyprawy. Wstaw kubek na 60 sekund do kuchenki i ustaw na maksymalną moc.

fot.shutterstock

 

Popularne artykuły

7 rzeczy, o których musisz wiedzieć będąc w ciąży.

Upał nie daje Ci spać? Wypróbuj sposób na egipskie prześcieradło.

Dlaczego nie powinno się dokarmiać zwierząt resztkami ze świątecznego stołu?