Jak nie marnować i nie wyrzucać jedzenia? Plan działania!
Wyrzucasz jedzenie? Nie jesteś jedyna! W Polsce co roku marnuje się około 9 milionów ton żywności. Pod tym względem nasz kraj zajmuje 5. miejsce w Unii Europejskiej. Co zrobić, aby nie marnować jedzenia? Wykorzystaj gotowy plan działania!
#1. Planuj posiłki, rób listy
Planuj posiłki, rób listy zakupów i nie kupuj pod wpływem impulsu. W ten sposób prawdopodobnie kupisz mniej rzeczy, unikniesz wrzucania do koszyka rzeczy, których nie potrzebujesz lub których prawdopodobnie i tak nie zjesz lub nie będziesz używać.
#2. Kupuj dokładnie to, czego potrzebujesz
Jeśli przepis wymaga użycia dwóch marchewek, po co Ci cały kilogram? Kupując produkty na wagę, zamiast na paczki, zaopatrujesz się w dokładnie taką ilość, jaka jest Ci potrzebna. W ten sposób możesz kupować nie tylko warzywa i owoce, ale również orzechy, przyprawy. Ta mała zmiana pomoże Ci zaoszczędzić trochę gotówki.
#3. Bądź realistką
Jeśli mieszkasz sama, nie potrzebujesz zakupów na miarę czteroosobowej rodziny. Jeśli rzadko gotujesz lub często jesz na mieście, unikaj produktów, które są gotowe do spożycia. Wybieraj raczej takie, które mogą „poleżeć” w szafkach i mają dłuższy termin przydatności, takie jak wypieki do pieczenia, suszone ziarna, warzywa strączkowe).
#4. Krótki termin na wierzchu
Jeśli kupujesz artykuły spożywcze, jak np. jogurty, które mają różne terminy przydatności, poukładaj je odpowiednio w lodówce. Na wierzchu/z przodu pozostaw te, które powinny zostać zjedzone w pierwszej kolejności. To logiczne! Podobnie postępuj z produktami, które układasz w szafkach, spiżarni (np. z konserwami, dżemami, słoikami).
#5. Monitoruj to, co wyrzucasz
Spróbuj przez jeden tydzień zapisywać wszystko, co trafia do kosza na śmieci. Może się okazać, że co tydzień wyrzucasz pół bochenka chleba. Może warto kupować mniej chleba lub dzielić bochenek i zamrażać połowę, aby nie zdążył się popsuć i abyś mogła go zjeść w późniejszym czasie?
#6. Sprawdź lodówkę
Upewnij się, że Twoja lodówka działa z maksymalną wydajnością. Sprawdź temperaturę, aby utrzymać świeżość produktów tak długo, jak to możliwe.
#7. Przechowuj mądrzej!
Sprawdź, jak przechowujesz produkty. Czy są w szczelnych pojemnikach, np. kawa, herbata? Czy nie wysychają w lodówce, np. plasterki sera?
#8. Nie wyrzucaj od razu!
Masz miękkie owoce, których już nie pochrupiesz i myślisz o tym, aby je wyrzucić? Nie marnuj ich! Zrób sobie koktajl, albo smoothie. Z kolei zwiędnięte warzywa nadają się jeszcze na zupę. Zarówno z owoców jak i z warzyw możesz zawsze zrobić pyszny i pożywny sok.
#9. Pikluj!
Lubisz pikle? Zrób je! Zakonserwowane owoce i warzywa mają dzięki temu dłuższy termin przydatności.
#10. Przydatność do spożycia
Okazuje się, że w części produktów daty przydatności do spożycia to raczej sugestie producentów i świadczą o szczytowej jakości danego produktu. Jeśli będzie on dobrze przechowywany, będzie też nadawał się jedzenia nawet kilka dni po dacie "najlepiej spożyć do". Jeśli jedzenie wygląda, pachnie i smakuje dobrze, to po co je wyrzucać?