Dieta i żywienie

6 produktów, które działają przeciwzapalnie i łagodzą ból stawów

Dieta przeciwzapalna jest w stanie złagodzić nawet największy ból stawów i inne dolegliwości. Wystarczy na stałe wprowadzić do diety te produkty, aby w dużej mierze zapobiec powstawaniu stanów zapalnych w organizmie.

#Burak

Buraki rozszerzają naczynia krwionośne i usprawniają krążenie krwi. Ta właściwość w połączeniu z substancjami znajdującymi się w burakach doskonale oczyszcza organizm i zmniejsza stany zapalne.

#Imbir

Substancje zawarte w imbirze mają działanie podobne do leków przeciwzapalnych. Jednak bez żadnych skutków ubocznych. Imbir łagodzi ból i zapalenie.

fot. shutterstock 

 

#Oliwa z oliwek

Substancje przeciwzapalne znajdujące się w Ibupromie są bardzo podobne do tych znajdujących się w oliwie z oliwek. Zamiast sięgać po tabletkę, sięgnij więc po oliwę.

#Wiśnie

Owoce te bogate są w antocyjany, substancje, które zwalczają stany zapalne w organizmie.

#Tłuste ryby

Ryby, takie jak tuńczyk, makrela czy łosoś, zwierają dużo kwasów omega 3. Kwasy te zmniejszają stres oksydacyjny oraz są doskonałym środkiem przeciwzapalnym.

fot. shutterstock 

 

#Zielone warzywa liściaste

Szpinak, pietruszka, czy botwinka to przykłady takich właśnie warzyw. Bogate są one w wiele substancji, które łagodzą stany zapalne i przyspieszają regenerację komórek.

Źródło: http://fithacker.ru/articles/10-protivovospalitelnyih-produktov-kotoryie-neobhodimo-sest-chtobyi-oblegchit-bol-pri-artrite-i-uvelichit-podvizhnost/ 

 

Popularne artykuły

5 rodzajów brzuszka, których nie powoduje nadwaga

Coraz mniej kobiet będzie otrzymywać becikowe! Ile wyniesie zapomoga od listopada 2024?

Jak uniknąć zapachu smażonej ryby?