6 trików wykorzystywanych przed kelnerów
Kelnerzy i właściciele restauracji znają wiele trików, dzięki którym sprawiają, że zostawisz więcej pieniędzy. Znają również triki, które wykorzystywane są w celu przyciągnięcia większej ilości gości. Oto kilka z nich.
#Sprzątanie stolików
W wielu restauracjach stoliki sprzątane są od razu po skończonym posiłku, lub zaraz po tym jak na chwilę odejdziesz od stołu. Kelnerzy robią to po to, abyś niezręcznie czuł się przy pustym stole kiedy chcesz jeszcze posiedzieć w restauracji i zamówił coś jeszcze.
#Wino
Jeśli zamówisz wino kelner zacznie dużo częściej podchodzić do Twojego stolika i napełniać lampki winem. Dzięki temu szybciej je wypijesz i zamówisz kolejną butelkę.
#Dawanie tylko dwóch wyborów
Kelner często zamiast zadać pytanie „czy podać coś do picia”, stawia nas w sytuacji bez wyjścia pytając „co do picia? Woda, sok?” lub „jakie wino, czerwone, czy białe?”.
#Ceny za 100 g
Bywa tak, że ceny znajdujące się w menu oznaczają ceny za 100 g produktu. Warto dokładnie czytać zdania oznaczone gwiazdką.
#Rezerwacja
Stoliki w najlepszym miejscu w restauracji często są zarezerwowane. Tylko po to, aby mniejsza liczba osób nie zajęła stolika z większą ilością miejsc.
#Miejsce
Kiedy wchodzisz do restauracji, która jest pusta, kelner prawdopodobnie posadzi Cię w stoliku najbliżej okna lub drzwi. Po to, abyś swoją obecnością przyciągnął innych.