Newsy

Jak rozpoznać złą restauracje? 5 sprawdzonych sposobów

Polacy coraz częściej jedzą na mieście. Lubimy próbować nowych dań i przebywać w oryginalnych miejscach. Czasem jednak nie wiemy jak rozpoznać dobrą restauracje i w rezultacie spędzamy wieczór w towarzystwie złego jedzenia i atmosfery.

Jak rozpoznać złą restaurację?

1. Mała ilość gości

Dobre restauracje w porze obiadowej i wieczorami zazwyczaj wypełnione są ludźmi. Jeśli widzisz, że restauracja jest pusta – lepiej znajdź inny lokal.

2. Zapach jedzenia

Dobre restauracje dbają o to, aby na sali nie unosił się zapach smażonego jedzenia, ziół i innych produktów z prostego powodu – goście wychodzą potem przesiąknięci różnymi zapachami. Złe restauracje nie zawsze o to dbają.

3. Obszerne menu

Długie i zróżnicowane menu powinno być wskazówką, że dana restauracja nie do końca dba o jakość podawanych dań. Dobre restauracje mają zazwyczaj krótkie karty dań, w których się specjalizują.

fot. shutterstock 

 

4. Parujące dania

W dobrej restauracji nie dostaniemy nigdy gorącego dania, ale odpowiednio ciepłe – gotowe do zjedzenia. Jeśli podano Ci danie, z którego paruje – prawdopodobnie zostało podgrzane w mikrofalówce.

5. Organizacja bankietów

Zadzwoń do danej restauracji i zamów stolik na kilkanaście osób. Poproś, aby umieścili Was w centrum sali i zorganizowali muzykę na żywo. Jeśli się zgodzą to znaczy, że restauracja nie jest najwyższych lotów. Dobre restauracje nie narażą innych gości na taki dyskomfort.

Popularne artykuły

Jeżeli kroisz ser to nie popełniaj tego błędu!

Kasjer szybko kasuje i masz problem z pakowaniem? Dowiedz się, jaki jest tego powód!

Alarmujące doniesienia o jedzeniu w szpitalach! Sanepid publikuje wyniki kontroli!