Jak prawidłowo skomponować DESKĘ SERÓW? Sprawdź!
Jeżeli podczas uroczystości czy zwykłego spotkania w gronie znajomych chciałabyś położyć na stole deskę serów to musisz pamiętać o kilku ważnych kwestiach.
Pamiętaj, że taka deska serów powinna zawierać przynajmniej po jednym serze z każdego z czterech podstawowych gatunków.
PRZYKŁADOWO:
- ser twardy – bursztyn, parmezan, dziugas, radamer, ementaler,
- ser półtwardy – cheddar, tylżycki,
- ser miękki – bryndza, limburski,
- ser pleśniowy – camembert, brie, roquefort.
Nie każdy lubi tego typu przekąski i na pewno nie każdy po nie sięgnie, ale przyjmuje się, że taka deska serów powinna zawierać ok 200 g z każdego rodzaju sera.
Sery kupuj maksymalnie 2-3 dni przed planowanym podaniem.
Przechowuj je w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
(dotyczy to głównie serów miękkich).
Sery wyjmij z lodówki na około godzinę przed degustacją.
Rozłóż je na desce i pamiętaj o zachowaniu odstępów pomiędzy poszczególnymi gatunkami.
JAK POKROIĆ?
Zapamiętaj, że serów nie należy podawać pokrojonych w kostkę.
W zależności od typu sery kroimy:
- okrągłe – kroimy w kliny czyli tak jak tort,
- podłużne – kroimy w plasterki 0,5 – 1 cm grubości,
- pleśniowe – kroimy w kliny.
Pamiętaj także, że sery twarde i półtwarde należy „ułamać” aby uwolnić z nich aromat.
Wbijamy nóż tak jakbyśmy chcieli ukroić plasterek i odłamujemy kawałek sera.
JAKIE DODATKI DO SERA?
Do serów warto podać różne dodatki.
Jeżeli deska jest wystarczająco duża to dodatki można umieścić także na niej – jeżeli jest zbyt mała to dodatki stawiamy w półmisku zaraz obok.
Sery o ostrym smaku warto złamać słodyczą miodu czy jakimiś przetworami owocowymi typu powidła czy dżem.
Ser o łagodnym smaku warto spróbować z dodatkami o wyrazistym smaku jak np. pikle i inne przetwory warzywne.
Do serów pasują również wędliny i orzechy.
Warto podać także kilka rodzajów pieczywa, lecz należy pamiętać, że masła nie podajemy.
Jeżeli masz zamiar postawić na stole alkohol to zdecyduj się na wino.
Wino dobieramy do serów według wyrazistości smaku.
Do serów o wyrazistym smaku pasuje wyraziste wino.
A do delikatnych serów podaj lekkie, delikatne wino zarówno czerwone jak i białe.
Jeżeli chcesz postawić na jeden gatunek wina to wybierz taki który nie przytłumi smaku najdelikatniejszego sera podanego na desce.