Zdrowie

MIÓD RZEPAKOWY – co warto o nim wiedzieć!

Po pierwsze miód ten zbiera się gdy kwitnie rzepak najczęściej w maju.

Warto kupić go z pierwszych zbiorów czyli właśnie w maju lub czerwcu.


  • Świeżość miodu rozpoznasz bo jasnozłotym kolorze.

  • W smaku jest delikatny z odczuwalną goryczką.

  • Pachnie kwiatami rzepaku.

  • Ze względu na dużą zawartość glukozy miód ten szybko się krystalizuje.

  • Płynny miód rzepakowy powinien się skrystalizować maksymalnie w ciągu 90 dni. W przeciwnym razie będzie to oznaczać, że podczas przygotowywania został przegrzany i utracił część właściwości.

  • Trzeba pamiętać, że najlepiej spożywać go bez podgrzewania – wtedy zachowuje swoje właściwości.

  • Miód rzepakowy przechowuj w szczelnym słoiku.

  • Ze względu na wysoką zawartość glukozy miód rzepakowy jest polecany osobom przemęczonym, osłabionym i takim które każdego dnia wykonują duży wysiłek fizyczny.

  • To świetne źródło energii!

  • Miód rzepakowy zawiera potas, żelazo, magnez, bor, witaminy z grupy B, a także witaminy K i C.

  • Świetnie pomaga w walce z przeziębieniem i przy chorobach układu oddechowego.

  • Dodatkowo pomaga przy schorzeniach układu krwionośnego, a także przy schorzeniach dróg żółciowych i wątroby.

  • Jeżeli masz spierzchnięte usta to zacznij regularnie nakładać na nie miód rzepakowy!
fot.shutterstock

 

Popularne artykuły

Poznaj DOMOWE SPOSOBY na GRYPĘ ŻOŁĄDKOWĄ

Skórka z cytryny – naturalny lek na BÓL STAWÓW

Rewolucja Odwołana! Przedsiębiorcy Uniknęli Kontrowersyjnych Zmian