Jak kupować i przechowywać WOŁOWINĘ?
Lubisz wołowinę?
Poniższe informacje pomogą Ci wybrać najlepsze mięso, a także dowiesz się jak przechowywać mięso wołowe.
Jak kupować?
- Prawidłowy kolor mięsa wołowego to mocny czerwony – lekko matowy.
- Mięso powinno z łatwością odkształcić się po naciśnięciu palcem – dobre mięso jest sprężyste.
- Jeżeli mięso wołowe leży w bliskim sąsiedztwie innego rodzaju mięsa – nie kupuj go.
- Mięso które leży we własnym soku również nie należy do najlepszych.
- Nie kupuj mięsa prosto z uboju. Mięso musi przejść okres kruszenia! Minimum 7 dni!
- Jeżeli masz możliwość to kup wołowinę sezonowaną czyli taką która kruszeje przez około miesiąc czasu. Niestety jest ona znacznie droższa.
- Najlepiej kupować mięso w zaufanym sklepie lub od zaufanego dostawcy.
- Jeżeli nie masz możliwości kupna dobrej polskiej wołowiny to zdecyduj się na mięso pochodzenia amerykańskiego lub argentyńskiego.
Jak przechowywać?
- Nie myj mięsa przed włożeniem do lodówki – umyj je dopiero przed przyrządzaniem.
- Przechowuj mięso w jednym kawałku – pokrojone na drobniejsze szybciej traci świeżość.
- Pamiętaj o to aby mięso było zamknięte w szczelnym opakowaniu lub aby było szczelnie owinięte folią.
- Zamrożoną wołowinę najlepiej spożyć w ciągu 2 miesięcy – nie przyspieszaj procesu rozmrażania – połóż zamrożoną wołowinę na talerz i wstaw do lodówki na noc.