Kulinaria

Jak kupować i przechowywać WOŁOWINĘ?

Lubisz wołowinę?

Poniższe informacje pomogą Ci wybrać najlepsze mięso, a także dowiesz się jak przechowywać mięso wołowe.


Jak kupować?

  • Prawidłowy kolor mięsa wołowego to mocny czerwony – lekko matowy.

  • Mięso powinno z łatwością odkształcić się po naciśnięciu palcem – dobre mięso jest sprężyste.

  • Jeżeli mięso wołowe leży w bliskim sąsiedztwie innego rodzaju mięsa – nie kupuj go.

  • Mięso które leży we własnym soku również nie należy do najlepszych.

  • Nie kupuj mięsa prosto z uboju. Mięso musi przejść okres kruszenia! Minimum 7 dni!

  • Jeżeli masz możliwość to kup wołowinę sezonowaną czyli taką która kruszeje przez około miesiąc czasu. Niestety jest ona znacznie droższa.

  • Najlepiej kupować mięso w zaufanym sklepie lub od zaufanego dostawcy.

  • Jeżeli nie masz możliwości kupna dobrej polskiej wołowiny to zdecyduj się na mięso pochodzenia amerykańskiego lub argentyńskiego.
fot.shutterstock

 


Jak przechowywać?

  • Nie myj mięsa przed włożeniem do lodówki – umyj je dopiero przed przyrządzaniem.

  • Przechowuj mięso w jednym kawałku – pokrojone na drobniejsze szybciej traci świeżość.

  • Pamiętaj o to aby mięso było zamknięte w szczelnym opakowaniu lub aby było szczelnie owinięte folią.

  • Zamrożoną wołowinę najlepiej spożyć w ciągu 2 miesięcy – nie przyspieszaj procesu rozmrażania – połóż zamrożoną wołowinę na talerz i wstaw do lodówki na noc.

Popularne artykuły

Za rok 5 pojemnik na śmieci! Kolejne zmiany przy segregowaniu odpadów.

Dodaj marchewkę do gotujących się ziemniaków! Ta jedna czynność zmienia wszystko

Matka Magdy Żuk ujawnia szokujące fakty! Łamie tajemnicę egipskich śledczych