Kulinaria

Odcedzasz makaron przez durszlak? Sprawdź, dlaczego nigdy więcej nie powinnaś tego robić!

Wszelkiego rodzaju dania z makaronem to specjalność kuchni włoskiej. My w Polsce często popełniamy ten błąd. Każdy z nas po ugotowaniu makaronu odcedza go przez durszlak, a co gorsze, przepłukuje wodą. Kiedy makaron jest gotowy polewamy go sosem.

W większości włoskich domów nie stosuje się tej metody, ponieważ sprawia ona, że makaron traci część swojego aromatu po przepłukaniu go wodą. Nie marnuje się również wody z makaronu, bo jest w niej dużo smaku.

Nie płucz makaronu wodą po ugotowaniu

Poza tym, że odcedzanie makaronu nie jest wskazane, jeszcze gorszą praktyką jest płukanie makaronu wodą. Dlaczego?

Makaron podczas gotowana wytwarza lepką substancję, którą jest pokryty jeszcze po odlaniu wody. Dzięki temu, że makaron jest lepki, sos, z którym go mieszamy dużo lepiej przylega do makaronu. To sprawia, że sos łączy się z makaronem i tworzy pyszne danie, zamiast spływać na dno talerza.

Nie dodawaj oleju do gotowania makaronu

Wiele osób dodaje do gotującego się makaronu olej. Jest to duży błąd, ponieważ tłuszcz pozbawia makaronu tej właśnie lepkości.W rezultacie sos nie przykleja się do makaronu, spływa na dno talerza, a makaron pozostaje bez smaku.

Na czym polega włoska metoda przygotowywania dań z makaronu?

Kiedy makaron jest ugotowany należy go wyłowić za pomocą chochli. Następie przełóż go do drugiego garnka i zalej sosem. Dokładnie wymieszaj makaron. Podsmaż wszystko razem i dodaj pół chochelki wody z makarony, aby nadać mu jeszcze lepszy smak. Na koniec dodaj odrobinę masła, oliwy z oliwek i startego sera.

 

Tak przygotowany makaron z sosem jest dużo bardziej aromatyczny i nie skleja się na talerzu.


Kiedy wiadomo, że makaron jest już ugotowany?

Najprostszym sposobem jest zapoznanie się z czasem gotowania, jakie zaleca producent na opakowaniu. Czasami informacje te nie odzwierciedlają jednak rzeczywistego czasu gotowania. Warto też pamiętać, że każdy rodzaj makaronu gotuje się inaczej.

Kluczowa zasada, jaką możemy przyjąć przy gotowaniu makaronu to:

- na każde 100 g makaronu używamy 1 litr wody i ½ łyżeczki soli.

Gniazdka i gniazda – około 8 minut
Wstążki – 4-6 minut
Pappardelle – 7-9 minut
Rurki i spiralki – 11-13 minut
Makaron bardzo drobny – 3 minut

Lasagne – gotuje się 4 minuty lub bezpośrednio w zapiekance (informacja na opakowaniu)
Kolanka – 7-10 minut
Gniazdka – 3-5 minut
Canelloni – zapieka się po nałożeniu farszu
Krajanka – 5-8 minut

duże – 6-7 minut
Uszka – 3-7 minut

Spaghetti – 7-10 minut
Wstążki – 5-8 minut

Kokardki – 7-12 minut
Muszelki – 6-8 minut

Nitki – 3-5 minut
Świderki – 6-8 minut

Łazanki – 5-7 minut

Popularne artykuły

Dlaczego w aptekach brakuje leków? Co zrobić kiedy deficyt dotyczy potrzebnego nam preparatu?

Psychotest: narysuj postać w deszczu i dowiedz się więcej o swoich prawdziwych cechach!

Nowe przywileje dla rodziców! Rewolucja w świadczeniach od 1 października 2024