Zdrowie

Sprawdź które produkty LECZĄ STANY ZAPALNE!

Warto zadbać o swoje zdrowie i wprowadzić do diety produkty, które zmniejszają stany zapalne w naszym organizmie.


Poniżej przedstawiamy listę żywności która Ci w tym pomoże.

Kwasy tłuszczowe z ryb:

  • sardynki,
  • łosoś,
  • szproty,
  • owoce morza.

Kwasy tłuszczowe z roślin:

  • olej konopny,
  • olej lniany,
  • awokado,
  • orzechy włoskie,
  • pestki dyni.
fot. shutterstock

 


PAPRYKA – to bogate źródło antyoksydantów i witaminy C. W papryce znajduje się kwas synapinowy, który hamuje stany zapalne.


WINOGRONA – zawierają resweratrol który działa przeciwzapalnie, pomaga zwalczyć otyłość, choroby oczu i choroby serca. Resweratrol znajdziesz w winie, winogronach i rodzynkach.


OLIWA – ma silne działanie przeciwzapalne. Najlepsza w tym przypadku jest oliwa extra virgin na zimno. Ta oliwa ma świetny skład jeżeli chodzi o zawartość kwasów tłuszczowych.


POMIDORY – szczególnie u osób otyłych, regularne spożywanie pomidorów zmniejsza ryzyko wystąpienia stanów zapalnych. Zawierają antyoksydanty, likopen, potas i witaminę C. Pomidory warto podać krótkiej obróbce cieplnej.

Popularne artykuły

Jak zrobić idealne krokiety? 10 wskazówek!

Znak zodiaku a stres. Jak go znosisz?

Od kwietnia 2023 r. nowa opłata dla właścicieli domów i mieszkań! Od 500 do 1500 złotych!