Jak i jakie grzyby zbierać? 5 zasad dla początkującego grzybiarza.
Lubisz chodzić po lesie i zbierać grzyby? Przygotuj się i bądź pewna, które okazy są jadalne, a które omijać szerokim łukiem. Zbierając grzyby lepiej być nie tyle ostrożnym, co pewnym i bezbłędnie odróżniać grzyby jadalne od trujących. Pomyłka może okazać się tragiczna w skutkach. Oto szybki poradnik dla grzybiarzy.
Najpierw garść informacji o tym, jaki wpływ na nasze zdrowie mogą mieć trujące grzyby:
- pierwsze i znane objawy to zatrucie pokarmowe, którego oznakami będą biegunka, bóle brzucha, nudności;
- zaczerwieniona twarz i uczucie gorąca;
- spadek ciśnienia;
- obfite pocenie się;
- uszkodzenia wątroby spowodowane przez amanitynę - to toksyna występująca w 9 rodzajach grzybów rosnących w Polsce;
- toksyny grzybów wywołują nie tylko zaburzenia gastryczne – atakują również układ nerwowy, wywołując zburzenia neurologiczne i halucynacje;
- zatrucie grzybami może zakończyć się śmiercią.
Teraz kilka zasad, jak zbierać grzyby:
#1. Pamiętaj! Nie zbieraj grzybów, które mają blaszki pod spodem.
#2. Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, najbezpieczniej będzie, jeśli zbierać będziesz wyłącznie grzyby rurkowe, czyli te z siateczką na spodzie kapelusza. Należą do nich m.in.:
- borowik – ma duży, mięsisty, brązowy kapelusz, którego spód jest lekko żółty; ten grzyb ładnie i smakowicie pachnie; rośnie pod świerkami, sosnami, bukami i dębami;
- koźlarz – ma pomarańczowy i gładki, a od spodu szary kapelusz, za to trzon grzyba jest biały w brązowe łuski; spotkasz go pod osikami;
- podgrzybek – ma duży, ciemnobrązowy kapelusz z żółtawym odcieniem od spodu; borowik ma dość gruby, walcowaty trzon i najczęściej rośnie pod sosnami;
- maślak – ma brązowy, szeroki pokryty lepką skórką kapelusz; trzon u maślaka będzie niski i jasnożółty; ten okaz lubi rosnąć pod modrzewiami;
- kurka – znany i smakowity grzyb; ma żółty lub jasnopomarańczowy kapelusz; starsze okazy mają kształt lejkowaty i postrzępione brzegi kapelusza, a u młodych jest on podwinięty; kurka rośnie pod sosnami, świerkami, dębami, a także bukami i grabami;
- opieniek – ma żółtawobrązowy płaski kapelusz pokryty niewielkimi, nieco ciemniejszymi, lekko odstającymi łuseczkami;
- rydz – ma wklęsły lub lejkowaty kapelusz, pomarańczowy z ciemnymi smugami; możesz go znaleźć pod sosnami;
- kania – ma duży jasny kapelusz z ciemnymi, lekko brązowymi łuseczkami na górnej powierzchni, osadzony na długim, wewnątrz pustym trzonie z luźnym ruchomym pierścieniem.
#3. Zbieraj grzyby zaopatrzona w atlas grzybów. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, mimo posiadania atlasu, lepiej wyrzuć takiego grzyba, albo go nie zrywaj. Nie narażaj zdrowia i życia!
#4. Nie zbieraj niedojrzałych grzybów, czyli takich, których owocniki nie są jeszcze dobrze wyrośnięte i wykształcone.
#5. Przed grzybobraniem zaopatrz się w koszyk na grzyby. Przewiewny i sztywny koszyk jest lepszym i bardziej rozsądnym pomysłem, niż zbieranie grzybów do foliowych reklamówek. Owocniki uszkodzone, umieszczone w nieprzewiewnym pojemniku, mogą się zaparzać, co przyśpiesza rozwój bakterii i procesów rozkładu gnilnego. Ich produkty są zwykle toksyczne.