Zdrowie

Jaka ŻYWNOŚĆ polepsza PAMIĘĆ I KONCENTRACJĘ?

Jeżeli często o czymś zapominasz lub masz problemy ze skupieniem się to może to mieć związek z niewłaściwym odżywianiem się.


Co należy jeść aby poprawić pamięć i koncentrację?

Należy pamiętać, że nasz mózg do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje energii.

Podstawowe źródła energii to węglowodany i tłuszcze.

Oprócz energii warto pamiętać także o antyoksydantach które nie tylko wspomagają przewodzenie impulsów nerwowych, ale również powodują regenerację neuronów.

fot. shutterstock

  • ORZECHY – oprócz dużej ilości witaminy E orzechy świetnie wspierają proces myślenia, a także zapobiegają demencji.
  • POMIDORY – zawierają cenny likopen i neutralizują działanie wolnych rodników.
  • CZARNA PORZECZKA – wspiera regenerację komórek, bogate źródło witaminy C.
  • CZARE JAGODY – poprawiają pamięć dzięki antocyjanom.
  • OLIWA – świetne źródło nienasyconych tłuszczów, poprawia koncentrację i pamięć.
  • BURAKI – zawierają antyoksydanty i związki azotowe, które poprawiają ukrwienie mózgu.
  • BROKUŁY - opóźniają rozkład acetylocholiny (neuroprzekaźnika), a to wszystko dzięki glukozynolanom i witaminie K.


Oprócz wyżej wymienionych produktów warto również spożywać tłuste ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3.

Jeżeli zaczynasz naukę to zjedz chwilę wcześniej 2-3 kostki ciemnej czekolady!

Dzięki temu poprawisz swoją koncentrację, a także zadbasz o swoje samopoczucie.

Popularne artykuły

Olej kokosowy poprawia funkcję tarczycy! Dowiedz się, jak

Hotel nie taki, jak na zdjęciu. Zapadł wyrok sądu!

Ulubione grzyby zapiekam pod kołderką z ciasta francuskiego! To danie to mój jesienny przysmak