Jaka ŻYWNOŚĆ polepsza PAMIĘĆ I KONCENTRACJĘ?
Jeżeli często o czymś zapominasz lub masz problemy ze skupieniem się to może to mieć związek z niewłaściwym odżywianiem się.
Co należy jeść aby poprawić pamięć i koncentrację?
Należy pamiętać, że nasz mózg do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje energii.
Podstawowe źródła energii to węglowodany i tłuszcze.
Oprócz energii warto pamiętać także o antyoksydantach które nie tylko wspomagają przewodzenie impulsów nerwowych, ale również powodują regenerację neuronów.
- ORZECHY – oprócz dużej ilości witaminy E orzechy świetnie wspierają proces myślenia, a także zapobiegają demencji.
- POMIDORY – zawierają cenny likopen i neutralizują działanie wolnych rodników.
- CZARNA PORZECZKA – wspiera regenerację komórek, bogate źródło witaminy C.
- CZARE JAGODY – poprawiają pamięć dzięki antocyjanom.
- OLIWA – świetne źródło nienasyconych tłuszczów, poprawia koncentrację i pamięć.
- BURAKI – zawierają antyoksydanty i związki azotowe, które poprawiają ukrwienie mózgu.
- BROKUŁY - opóźniają rozkład acetylocholiny (neuroprzekaźnika), a to wszystko dzięki glukozynolanom i witaminie K.
Oprócz wyżej wymienionych produktów warto również spożywać tłuste ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3.
Jeżeli zaczynasz naukę to zjedz chwilę wcześniej 2-3 kostki ciemnej czekolady!
Dzięki temu poprawisz swoją koncentrację, a także zadbasz o swoje samopoczucie.