Zdrowie

Pokarmy, które poprawią wyniki krwi

Co jeść, kiedy mamy w organizmie za mało żelazo i podejrzenie o anemię. Jakimi produktami spożywczymi poprawić swoje wyniki krwi i ogólne samopoczucie? Poznaj listę produktów, które dostarczą Ci odpowiednią ilość żelaza.

Na pewno warto sięgnąć po:
- mięso,
- wędliny,
- podroby, szczególnie wątróbkę.

W diecie nie powinno też zabraknąć ryb oraz żółtek jaj.

Swoją rolę w dostarczeniu żelaza spełnią dobrze:
- produkty zbożowe pełnoziarniste,
- nasiona, takie jak dynia, słonecznik, sezam,
- orzechy, najlepiej pistacjowe.

Jedz także więcej zielonych warzyw, takich jak:
- szpinak,
- kapusta,
- brukselka,
- koper,
- liście pietruszki,
- kiełki.

W walce z niedokrwistością i na poprawę odporności polecane są też:
- buraki,
- czarna porzeczka,
- morele, śliwki suszone, figi, daktyle.

We wchłanianiu żelaza pomaga witamina C, dlatego wymienione wyżej produkty warto połączyć z innymi bogatymi w witaminę C, takimi jak pomidor, papryka, seler naciowy.

Fot. Shutterstock.com

 

Popularne artykuły

Wybory Miss Polski 2020 i mała wpadka Ibisza. Kto zdobył koronę najpiękniejszej?

Ile kosztuje wizyta u świętego Mikołaja w Laponii? Trzymajcie się za portfele!

Wielkie zmiany w sklepach i hotelach! Unia Europejska wprowadza nowe wytyczne!