Pokarmy, które poprawią wyniki krwi
Co jeść, kiedy mamy w organizmie za mało żelazo i podejrzenie o anemię. Jakimi produktami spożywczymi poprawić swoje wyniki krwi i ogólne samopoczucie? Poznaj listę produktów, które dostarczą Ci odpowiednią ilość żelaza.
Na pewno warto sięgnąć po:
- mięso,
- wędliny,
- podroby, szczególnie wątróbkę.
W diecie nie powinno też zabraknąć ryb oraz żółtek jaj.
Swoją rolę w dostarczeniu żelaza spełnią dobrze:
- produkty zbożowe pełnoziarniste,
- nasiona, takie jak dynia, słonecznik, sezam,
- orzechy, najlepiej pistacjowe.
Jedz także więcej zielonych warzyw, takich jak:
- szpinak,
- kapusta,
- brukselka,
- koper,
- liście pietruszki,
- kiełki.
W walce z niedokrwistością i na poprawę odporności polecane są też:
- buraki,
- czarna porzeczka,
- morele, śliwki suszone, figi, daktyle.
We wchłanianiu żelaza pomaga witamina C, dlatego wymienione wyżej produkty warto połączyć z innymi bogatymi w witaminę C, takimi jak pomidor, papryka, seler naciowy.