Czy puszkowane jedzenie jest pełne toksyn?
Jedzenie z puszki wygodne, gotowe, szybkie w przygotowaniu. Zawiera jednak niebezpieczne ilości bisfenolu A. Puszkowane jedzenie to toksyczna bomba nie ze względu na zawartość, ale na opakowanie.
Bisfenol A (w skrócie BPA) to organiczny związek chemiczny stosowany do produkcji tworzyw sztucznych, m.in. opakowań żywności takich jak puszki, a dokładnie ich powłoki wewnątrz. Jest trwały i nie zmienia smaku potraw.
Dlaczego BPA jest szkodliwy dla naszego organizmu?
Zwiększa ryzyko wystąpienia:
- otyłości,
- cukrzycy typu 2,
- chorób serca,
- zaburzeń pracy tarczycy,
- problemów z płodnością u mężczyzn,
- zaburzeń układu nerwowego.
Jak unikać toksycznego BPA?
- Wybieraj świeżą żywność, zamiast konserw i puszek.
- Zamień te puszkowane, np. warzywa (groszek, kukurydzę) na te w słoikach.
- Przechowuj produkty, szczególnie po otwarciu, w naczyniach ze szkła lub stali nierdzewnej, np. otwartą kukurydze przesyp do miseczki.
- BPA znajdziesz nie tylko w konserwach, ale również w puszkowanych napojach. Unikaj więc takich napojów, sięgaj po te w szklanych butelkach.
- Wysoka temperatura zwiększa przenikanie BPA do układu pokarmowego. Nigdy nie podgrzewaj puszkowanego jedzenia w mikrofali. Wyjmij je z opakowania i dopiero podgrzej.
- Czytaj etykiety i wybieraj opakowania oznaczone napisem „BPA free”.
Aluminium z kolei, obecne w puszkowanych kwaśnych konserwachy warzywnych lub owocowych oraz pastach pomidorowych zapakowane do blaszanych puszek może być przyczyną:
- zaników pamięci,
- obniżenia poziomu intelektualnego,
- nadmiernej łamliwość kości.
Obecność aluminium stwierdzono w mózgu chorych na Alzheimera.