Zdrowie

Czy puszkowane jedzenie jest pełne toksyn?

Jedzenie z puszki wygodne, gotowe, szybkie w przygotowaniu. Zawiera jednak niebezpieczne ilości bisfenolu A. Puszkowane jedzenie to toksyczna bomba nie ze względu na zawartość, ale na opakowanie.

Bisfenol A (w skrócie BPA) to organiczny związek chemiczny stosowany do produkcji tworzyw sztucznych, m.in. opakowań żywności takich jak puszki, a dokładnie ich powłoki wewnątrz. Jest trwały i nie zmienia smaku potraw.

Dlaczego BPA jest szkodliwy dla naszego organizmu?

Zwiększa ryzyko wystąpienia:

  • otyłości,
  • cukrzycy typu 2,
  • chorób serca,
  • zaburzeń pracy tarczycy,
  • problemów z płodnością u mężczyzn,
  • zaburzeń układu nerwowego.

Jak unikać toksycznego BPA?

  • Wybieraj świeżą żywność, zamiast konserw i puszek.
  • Zamień te puszkowane, np. warzywa (groszek, kukurydzę) na te w słoikach.
  • Przechowuj produkty, szczególnie po otwarciu, w naczyniach ze szkła lub stali nierdzewnej, np. otwartą kukurydze przesyp do miseczki.
  • BPA znajdziesz nie tylko w konserwach, ale również w puszkowanych napojach. Unikaj więc takich napojów, sięgaj po te w szklanych butelkach.
  • Wysoka temperatura zwiększa przenikanie BPA do układu pokarmowego. Nigdy nie podgrzewaj puszkowanego jedzenia w mikrofali. Wyjmij je z opakowania i dopiero podgrzej.
  • Czytaj etykiety i wybieraj opakowania oznaczone napisem „BPA free”.


Aluminium z kolei, obecne w puszkowanych kwaśnych konserwachy warzywnych lub owocowych oraz pastach pomidorowych zapakowane do blaszanych puszek może być przyczyną:

  • zaników pamięci,
  • obniżenia poziomu intelektualnego,
  • nadmiernej łamliwość kości.

Obecność aluminium stwierdzono w mózgu chorych na Alzheimera.

Fot. Pexels.com

Popularne artykuły

Popękany lukier na pączku - o czym świadczy?

Czesi szykują się na nadejście powodzi jak ta z 1997! Minister apeluje: "Szykujcie plecaki ewakuacyjne"

Sposób Księżnej Kate na promienną skórę i rozstępy!