DIETA WĄTROBOWA – co to jest i kiedy stosować?
Jest to nic innego jak zestaw wskazówek dietetycznych stosowanych w przypadku schorzeń wątroby.
Dieta ogranicza dostarczanie substancji które mogą dodatkowo uszkodzić wątrobę.
Taką dietę stosuje się w przypadku schorzeń:
- alkoholowa choroba wątroby,
- marskość wątroby,
- przewlekłe zapalenie wątroby,
- stłuszczenie wątroby.
Dieta wątrobowa jest również zalecana osobom ze schorzeniami pęcherzyka, dróg żółciowych, a także w przypadku chorób trzustki.
DIETA WĄTROBOWA
Jest lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów – ma na celu zmniejszenie wydzielania żółci i enzymów trzustkowych.
- 5-6 niewielkich posiłków w ciągu dnia,
- zrezygnowanie ze smażenia,
- posiłki powinny być przygotowane na parze, w piekarniku lub duszone,
- ograniczenie tłuszczów – rezygnacja z masła, olejów i tłustych mięs,
- zalecane spożywanie chudych ryb np. pstrąg i dorsz,
- unikanie ostrych przypraw,
- unikanie potraw wzdymających takich jak fasola czy groch,
- należy jeść dużo żółtych i czerwonych warzyw i owoców,
- całkowita rezygnacja z alkoholu,
- rezygnacja ze słodyczy,
- ograniczenie picia kawy i gazowanych napojów.