Dieta i żywienie

DIETA WĄTROBOWA – co to jest i kiedy stosować?

Jest to nic innego jak zestaw wskazówek dietetycznych stosowanych w przypadku schorzeń wątroby.

Dieta ogranicza dostarczanie substancji które mogą dodatkowo uszkodzić wątrobę.


Taką dietę stosuje się w przypadku schorzeń:

  • alkoholowa choroba wątroby,
  • marskość wątroby,
  • przewlekłe zapalenie wątroby,
  • stłuszczenie wątroby.

Dieta wątrobowa jest również zalecana osobom ze schorzeniami pęcherzyka, dróg żółciowych, a także w przypadku chorób trzustki.

fot. shutterstock

DIETA WĄTROBOWA

Jest lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów – ma na celu zmniejszenie wydzielania żółci i enzymów trzustkowych.

  • 5-6 niewielkich posiłków w ciągu dnia,
  • zrezygnowanie ze smażenia,
  • posiłki powinny być przygotowane na parze, w piekarniku lub duszone,
  • ograniczenie tłuszczów – rezygnacja z masła, olejów i tłustych mięs,
  • zalecane spożywanie chudych ryb np. pstrąg i dorsz,
  • unikanie ostrych przypraw,
  • unikanie potraw wzdymających takich jak fasola czy groch,
  • należy jeść dużo żółtych i czerwonych warzyw i owoców,
  • całkowita rezygnacja z alkoholu,
  • rezygnacja ze słodyczy,
  • ograniczenie picia kawy i gazowanych napojów.

fot. shutterstock

Popularne artykuły

Poznaj kilka produktów które ZABIJAJĄ TŁUSZCZ!

Kalendarz pylenia roślin - sprawdź go koniecznie, jeśli masz alergie!

Zmiany dla turystów wyjeżdżających do Hiszpanii!