Zdrowie

Nie jedz banana na śniadanie! Sprawdź dlaczego!

Wstajesz rano, spieszysz się, nie masz czasu na przygotowanie i zjedzenie śniadania, więc w przelocie sięgasz po… banana. To przecież owoc, bogaty w węglowodany i magnez. Idealny zastrzyk energii na poranek. Jeśli tak myślisz, to sprawdź, dlaczego banan na śniadanie to bardzo zły pomysł.

#1. Cukier
Jedząc banana na czczo doprowadzasz swój organizm do cukrowego szoku. Ten zdrowy owoc to w 25% naturalny cukier. Tak szybko, jak cukier podskoczy, tak samo szybko spadnie i zanim dotrzesz do pracy, będziesz się czuła ospała i ociężała.

#2. Magnez
Banan jest bogaty w magnez, ale zjedzenie go na pusty żołądek zaburzy równowagę wapnia i magnezu w organizmie. Magnez przyswaja się w połączeniu z wapniem, dlatego jeśli już masz sięgnąć po banana na śniadanie – połącz go chociażby z kefirem lub jogurtem naturalnym.

#3. Kwas
Ze względu na swój odczyn kwasowy, banan zjedzony na śniadanie narobi w przewodzie pokarmowym trochę szkody. Skok cukru i kwasowy odczyn tego owocu są niedobre dla organizmu. Aby temu zapobiec, połącz banana ze zdrowym tłuszczem (masło orzechowe, owsianka, mleko), który zneutralizuje kwas.

Fot. Pixabay.com

Popularne artykuły

Jak odświeżyć powietrze w mieszkaniu odkurzając?

Odwiedziny w szpitalu a brak szczepienia. Ministerstwo Zdrowia wydało rekomendacje

Jak przechowywać KONCENTRAT POMIDOROWY?