Zdrowie

Dlaczego warto jeść pistacje?

Niepozorne zielone orzeszki to bogactwo składników odżywczych. Od dziś przestaniesz patrzeć na pistacje tylko jak na przekąskę. Zobacz, jak mogą uzupełniać naszą dietę i dlaczego warto je jeść.


#1. Antyoksydanty
Pistacje są bogate w przeciwutleniacze, neutralizujące w organizmie wolne rodniki.


#2. Składniki mineralne
Są cennym źródłem żelaza, magnezu, fosforu oraz witamin z grupy B. Jedna porcja, czyli ok. 30 orzechów zaspokaja 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6.


#3. Skóra
Poprawiają koloryt skóry.


#4. Nowotwory
Zmniejszają ryzyko raka płuc i prostaty.


#5. Potas
Ze wszystkich orzechów pistacje zawierają najwięcej potasu. Obniżają poziom cholesterolu.


#6.Cykrzyca
Regulują poziom cukru we krwi i śmiało mogą być włączone do diety cukrzyków.


#7. Oczy
Pistacje są zdrowe dla naszych oczu, ze względu na karotenoidy, które zmniejszą ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, chronią także przed zespołem suchego oka oraz rozwojem kurzej ślepoty.


#8. Anemia
Polecane są osobom z anemią, ze względu na wysoką zawartość żelaza.


#9. Błonnik
Pistacje to doskonałe źródło błonnika. Jedna porcja dostarcza ok. 12% wskazanego dziennego spożycia. Pod względem błonnika pistacje są dużo lepsze od orzechów włoskich czy owsianki.


#10. Przekąska
Są zdrową, smaczną, chrupiącą przekąską.


Niestety orzechy pistacjowe są dość kaloryczne. W 100 g zawiera się niemal 600 kalorii. Dlatego jedzmy je, ale z umiarem, po parę sztuk dziennie, zamiast całą paczkę naraz.

Fot. Pixabay.com

Popularne artykuły

Od 4 września wszystko inaczej! Co musisz wiedzieć o nowych limitach dla nauczycieli?

Który łapacz snów powiesiłabyś nad swoim łóżkiem? Sprawdź jego znaczenie

13 nawyków osób, które zawsze mają czysty dom