Kulinaria

Jak grillować mięso? Porady i wskazówki

Sezon na grilla rozpoczęty! Zapachy karkówki i kiełbasy unoszą się w powietrzu. Teoretycznie przygotowanie mięsa na ruszcie to żadna sztuka. Sprawdź koniecznie, czy znasz zasady poprawnego i zdrowego grillowania.

#1. Mięso

Zadbaj o odpowiednie mięso na grilla. Nie kupuj mrożonek. Unikaj gotowych tacek z przyprawionym mięsem. Najlepiej zaopatrz się w świeże mięso, które pieczone na ruszcie, szybko będzie gotowe (kiełbasa, kurczak, karkówka).

#2. Przyprawy

Przypraw mięso samodzielnie. Użyj ziół, które ułatwią trawienie: bazylii, majeranku, estragonu. Przygotuj samodzielnie marynatę, np. olej lub wino z ziołami i zostaw w niej mięso na minimum 2 godziny, aby skruszało.

#3. Ruszt

Zawsze grilluj na starannie umytym ruszcie!

#4. Brykiet

Stosuj specjalne brykiety z węgla drzewnego. Nie wkładaj do paleniska gazet, kartonów, lakierowanego drewna. Nie chcesz przecież, aby to, co trafi do żołądka, było przesiąknięte np. farbą drukarską lub innymi chemikaliami.

#5. Tłuszcz

Tłuste potrawy smaż na tackach. Spalający się w ogniu tłuszcz może powodować wydzielanie szkodliwych związków chemicznych.

#6. Musztarda

Gorczyca pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz działa żółciopędnie. Dlatego spożywanie potraw z grilla z dodatkiem musztardy jest wskazane i prozdrowotne.

#7. Warzywa

Grilluj warzywa! Pieczarki, cukinia, papryka, szparagi, pomidorki - upieczone na tacce stanowią pyszny dodatek do mięs. A może szaszłyki?

Przyjemnego i zdrowego grillowania!

Fot. Pixabay.com

Popularne artykuły

6 produktów, po które warto sięgać po ćwiczeniach

Masz te objawy? To może być alergia. Sprawdź, na co możesz być uczulony

Gigantyczna awaria energetyczna sieje chaos! Miliony osób bez prądu!